Wednesday , December 8 2021

Cel mai înalt stâlp din Cernăuți, pe care a fost arborat drapelul Ucrainei, a fost ridicat fără autorizație

Încă dinainte de înființare, cel mai înalt stâlp (catarg) din nordul Bucovinei istorice a fost subiect de discuții, nu puțini fiind cei care acuzau oficialitățile de populism. Chiar și printre ucrainenii din Cernăuți cu vederi mai naționaliste erau unii care criticau ridicarea respectivului stâlp (50 de metri înălțime) într-un parc de unde au fost tăiați copacii. Recent, conform mai multor publicații de limbă ucraineană din Cernăuți, din care unor nu le lipsesc deloc abordările naționaliste, a rezultat că respectivul stâlp pe care a fost arborat drapelul Ucrainei a fost ridicat fără permis. Mai exact, era necesară obținerea, în prealabil, a unui permis de construire de la Inspectoratul de Stat pentru Arhitectură. Potrivit registrului acestei instituții, documentația privind permisul stâlpului este în curs de examinare.

Drapelul a fost ridicat pe stâlpul în data de 23 august, Ziua Drapelului, pe cel mai înalt stâlp din regiunea Cernăuți, lucrarea în sine și ceremonia de arborare fiind parte a proiectului pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a Zilei Independenței Ucrainei. În prezent, amenajarea terenului în parcul respectiv este încă curs de desfășurare, beneficiarul lucrărilor fiind Administrația Regională de Stat Cernăuți. Aleile, băncile și iluminatul stradal vor fi instalate în zona din apropierea stâlpului. De asemenea, trebuie să facă o parcare și un gard. Întregul proiect privind stâlpul de 50 de metri și zona dimprejur au costa peste 12 milioane de grivne (peste 376 mii euro). După alte surse media cernăuțene ar fi vorba chiar de 15 milioane de grivne (aproape 470 mii euro) din care cinci milioane de grivne (peste 156 mii euro) sunt bani de la bugetul regional iar deja au apărut speculații – neconfirmate din zona politicului – cu privire la riscul ca suma să nu fie alocată de la Consiliul Regional, mai ales în contextul unor tot mai „vii” discuții pe această temă. Supozițiile sunt alimentate și de lipsa participării la spectivul eveniment atât a primarului orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, cât și a președintelui Consiliului Regional Cernăuți, Oleksiy Boyko. Cei din siajul șefului administrației regionale de stat Cernăuți, Serhiy Osaciuc indică o lipsă de patriotism din partea celor doi, tirul fiind îndreptat cu precădere contra lui Roman Kliciuk. Criticii guvernatorului Serhiy Osaciuc spun, în replică, doar că nici primarul și nici președintele CR Cernăuți „nu doresc să devină parte a PR-urilor din echipa lui Osaciuc” și, printre argumente, au prezentat imagini cu situația deplorabilă în care se afla investiția chiar de la bun început. Ba chiar și comparații cu alte drapeluri înălțate în alte orașe ale Ucrainei la niște costuri mai mici și lucrările fiind în mod evident mai reușite.

Este de notat că în chiar ziua în care a avut loc respectivul eveniment, o întrebare privitoare la calitatea lucrărilor a fost adresată lui Bogdan Kovaliuk, primul adjunct al șefului administrației regionale de stat, cel care are printre atribuții și gestionarea unor lucrări din programul „Marea Construcție” (un fel de PNDL al Ucrainei). Astfel, întrebat fiind despre fiabilitatea proiectului steagului – jurnaliștii de la fața locului putând observa calitatea îndoielnică a unor lucrări – Bogdan Kovaliuk a dat-o rapid pe patriotism, punând la îndoială sentimentele patriotice ale jurnalistei care a întrebat acest lucru. Desigur, naționaliștii ucraineni din media cernăuțeană nu au mușcat momeala oficialului căruia i s-a amintit despre niște dosare pe care le are pentru alte lucrări cu probleme pe la infrastructura rutieră și cea educațională.

În ceea ce privește legalitatea amplasării steagului, singura poziție oficială de la Administrației regionale de stat Cernăuți este de la Victoria Gatrych, directorul departamentului de comunicații al instituției care a spus că stâlpul era instalat „în conformitate cu legislația actuală”. (D.P.)

 

Vezi si

Pedepse mai aspre pentru cei care agresează personalul silvic

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia infracţiunea de ultraj asupra …