Friday , March 29 2024

Cei nouă medici si farmacisti retinuti în dosarul reţetelor false au fost arestati

catuse

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri seara, arestarea preventivă a nouă persoane, între care şi trei medici, care fuseseră marţi reţinute în dosarul reţetelor false. În acest dosar s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.
Cele nouă persoane, reţinute marţi în dosarul reţetelor false, au fost arestate preventiv. Printre cei arestaţi sunt trei medici, două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă.
Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Marţi, nouă persoane au fost reţinute în dosar. Mai mulţi medici şi farmacişti sunt anchetaţi pentru afaceri uriaşe cu reţete false, inclusiv pentru medicamente de cancer. Procurorii au găsit sume uriaşe de bani în casele doctorilor: sute de mii de euro, bani imposibil de justificat din salariile de bugetari.
Printre persoanele reţinute de procurorii bucureşteni în dosarul reţetelor false se află Iuliana Ilincea, reprezentant al farmaciilor Reţeta, doi diriginţi de farmacii şi o persoană care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă, dar şi medicul Emilia Mizil, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, verişoară primară cu Oana Niculescu Mizil şi Serghei Mizil.
În acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer.
Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.
Percheziţiile au vizat şi la lanţul de farmacii Reţeta, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic, au mai spus aceleaşi surse.
La percheziţii, în locuinţa unui medic au fost găsiţi 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, iar la o farmacistă, 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro, conform surselor citate.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei.
Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, a mai precizat PTB.
“Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, a mai precizat PTB.
Potrivit procurorilor, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip “fantomă”.
“Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor”, susţin procurorii.
romaniatv.net
 

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …