Thursday , November 30 2023

Cea mai mare companie din lume ar putea fora in Marea Neagra

Americanii sunt interesati in principal de domeniul energetic si de cel al comunicatiilor. IBM, Oracle si Dell deschid centre de calcul, iar ExxonMobil sau Chevron vor sa exploreze zacamintele de petrol si gaze.
Dupa ce au investit masiv in Ungaria, cei de la IBM isi concentreaza atentia si asupra Romaniei. Deocamdata, au lansat noi sisteme de servere, pentru banci si companii de leasing.
“SUA sunt deja unul dintre cei mai importanti investitori straini in economia romaneasca. Asteptam sa crestem volumul acestora, incluzand deja luata decizie privind o fabrica IBM care va fi creata in Romania si care este de asteptat ca va genera circa 3.000 de locuri noi de munca”, spune ministrul de externe, Teodor Baconschi.
Potrivit site-ului IBM, persoana cheie in acest proiect este Lacramioara Isarescu, fiica guvernatorului Bancii Nationale, care figureaza in divizia programe guvernamentale. Cei de la IBM Romania nu dezvolta deocamdata subiectul.
Si celelalte companii de peste ocean ca Oracle sau Dell isi tin inca secrete planurile.
La Washington, presedintele Traian Basescu a declarat ca alti doi giganti din domeniul energetic, ExxonMobil si Chevron au intentii clare. ExxonMobil, cea mai mare companie din lume, ar putea pompa 10 miliarde de euro pentru exploatarea petrolului din Marea Neagra.
Pentru asta ar putea aduce aici un vas urias pentru foraj, numit “Deepwater Champion”, singura ambarcatiune din Marea Neagra care poate sapa la mare adancime.
Chevron a catigat deja trei licente de explorare si cauta gaz in sudul Dobrogei.

Vezi si

Senatul i-a ridicat imunitatea parlamentară fostului premier Florin Cîțu

Plenul Senatului a decis miercuri să-i ridice imunitatea fostului premier Florin Cîțu, actual senator PNL, …