Monday , January 30 2023

Ce salarii vor avea preşedintele, premierul şi miniştrii, începând de luna viitoare

ponta-iohannis

Preşedintele şi premierul vor încasa, de luna viitoare, salarii de două ori mai mari decât până acum. Iar lefurile miniștrilor aproape se vor tripla. Sunt prevederi care apar într-o ordonanţă aprobată astăzi, în şedinţa de guvern. O decizie luată în timp ce legea salarizării unitare – cea care stabileşte reglementări pentru toţi bugetarii din ţară – se află acum în dezbatere publică şi are drept termen de intrare în vigoare de-abia începutul anului viitor.
Salariul unui ministru
iulie: 5.300 lei
august: 13.365 lei
Salariul premierului
iulie: 6.000 lei
august: 15.108 lei
Salariul preşedintelui
iulie: 7.000 lei
august: 15.108 lei
Gabriel Oprea: „Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară europeană să primească la finalul de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile, salariul preşedintelui României a fost mai mic decât al unor funcţionari de rang secund ai unor instituţii”.
Alături de preşedinte, bani mai mulţi vor primi şi premierul Victor Ponta, miniştrii, şefii Parlamentului şi preşedintele Înaltei Cuţti de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, vor creşte şi salariile directorilor serviciilor de informaţii.
Decizia Guvernului este lăudată şi de preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: „Remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o poziţie rezonbilă poziţia în stat. Cred că din rațiuni populiste nu s-a rezolvat această chestiune”.
Concret, potrivit acestei ordonanţe, preşedintele, premierul şi şeful Înaltei Curţi vor primi la finalul fiecărei luni de muncă peste 15.000 de lei, iar vicepremierul peste 14.000 de lei.
Aproximativ 13.000 de lei vor încasa şi miniştrii, şefii serviciilor, dar şi consilierii prezidenţiali care au rang de ministru. Executivul pregăteşte majorări pentru toţi bugetarii.
Salariul preşedintelui – 15.108 lei net
Salariul premierului – 15.108 lei net
Salariul preşedintelui IICCJ – 15.108 lei net
Salariul unui ministru – 13.365 lei net
Salariul unui şef de serviciu de informaţii – 13.365 lei net
Salariul unui consilier prezidenţial – 13.365 lei net

Vezi si

Victor Pițurcă, reținut de DNA în dosarul măștilor de protecție achiziționate de MApN

Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă a fost reţinut de procurorii Direcţiei …