Tuesday , September 27 2022

Ce fel de iarna ne asteapta

iarna

In aceasta iarna nu asteptam sa avem trei saptamani consecutiv temperaturi de minus 15 grade, cum s-a intamplat in anul 2012, a declarat, joi, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, la cea de-a 25-a editie a Conferintelor Focus Energetic.
“In aceasta iarna, pornind de la o analiza logica, nu ne asteptam sa avem doua trei saptamani consecutiv temperaturi de minus 15 grade care ar bulversa, din cate stiu eu, sistemul energetic. Aceasta nu inseamna ca nu poti avea doua trei zile cu temperaturi de minus 20 de grade.
Pot sa afecteze si acestea, dar nu atat de grav cum a fost iarna lui 2012, cinci viscole intr-o luna, in ianuarie, patru in februarie si trei saptamani de temperaturi de minus 15 grade. Prin urmare, informatia pe care pot sa o furnizez, in acest context, acum, este ca din aceste prognoze rezulta ca este greu probabil ca in aceasta iarna sa avem asemenea interval”, a spus Sandu.
Potrivit acestuia, o veste buna pentru sectorul de energie hidrologica este aceea ca, daca precipitatiile sunt mai mari decat normele in vest si apropiate in sud, inseamna ca sectorul nu va avea de suferit desi a fost mare seceta in ultimul timp.
“Din pacate nu se utilizeaza informatia meteorologica de catre cei care fac parcuri eoliene sau panouri solare. Adica sa ai posibilitatea sa iti faci prognoza pe 72 de ore, incepand de astazi urmatoarele 72 de ore pentru parcul eolian, sa stii cat vant ai si sa nu folosesti aceasta informatie iarasi mi se pare destul de grav, dar eu nu pot sa impun asemenea lucruri.
Va spun numai ca se apeleaza la paleative, se angajeaza oameni care se pricep la meteorologie, se angajeaza firme din Portugalia, care nu sunt in stare sa furnizeze informatii corecte despre prognoze de vant sau, in cazul radiatiei solare, care ar foarte utile pentru functionarea sistemului energetic”, a mai spus Ion Sandu.

Vezi si

Inspectorii școlari generali, convocați la minister: Vor fi asigurate condiții în sezonul rece

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat luni la minister inspectorii generali școlari din țară pentru …