Thursday , December 8 2022

Ce a spus Ponta despre Referendum la ICCJ. "Cunosteam sistemul de sms-uri. Erau semnate de Dragnea, dar nu le trimitea el"

ponta-dragnea

Premierul Victor Ponta a ajuns miercuri dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. El va da declaratii, in calitate de martor, in cazul referendumului din 2012 – dosar in care ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, este acuzat de frauda.
Inainte de a intra in sala de judecata, el a declarat ca vrea sa spuna adevarul in acest dosar si ca a dorit sa vorbeasca si in fata procurorului, dar acesta nu l-a acceptat. Cu putin timp inaintea sa lui Ponta, la ICC au venit si ministrii Liviu Dragnea si Mircea Dusa.
Ponta, in fata instantei: Cunosteam sistemul de sms-uri de la referendum, dar inregistra prezenta
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat in fata instantei ca a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 si modul de functionare a aplicatiei, dar ca aceasta consemna doar prezenta si date din procesul-verbal, nu indica si numarul de voturi cu “Da” sau “Nu”.
El a aratat ca, inca de la alegerile prezidentiale din 2009, PSD a decis sa aiba un sistem de verificare a prezentei electorale, cum au avut si alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem.
“Cand am devenit presedinte PSD, am decis sa avem acest sistem, folosit prima data de PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide”, a spus Ponta, in fata instantei.
Intrebat daca a participat la sedinta Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus ca, initial, in sedinta USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 sa fie Liviu Dragnea (din partea PSD) si Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Roman de Informatii), precum si ca sediul comun de campanie sa fie cel din Kiselleff, datorita conditiilor logistice mai bune. Intrebat in continuare daca in sedinte a fost prezentata totusi aplicatia, Ponta a spus ca, ulterior, in sedintele fiecarui partid au fost puse in aplicare deciziile comune.
“Cunosteam aplicatia si functionarea, cu sms-uri de la reprezentantii nosti in sectii si date incarcate in soft”, a spus Ponta, adaugand ca principala conditie in baza careia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel sa fie verificata doar prezenta la vot, asa cum procedau si alte partide, sistemul permitand si transmiterea rezultatelor din procesele verbale consemnate in sectiile de votare, dupa inchiderea urnelor, o “numaratoare paralela” efectuata de asemenea de toate partidele, extrem de apropiata de rezultatele oficiale.
Intrebat daca prin aceasta aplicatie erau transmise, in timpul zilei, si voturile cu “Da” sau “Nu”, Ponta a raspuns ca nu, afirmand ca, in timpul zilei, sistemul permite doar transmiterea prezentei la vot, fiind imposibil ca rezultatul sa fie cunoscut in timpul votului.
Ponta, intrebat de instanta daca a primit sms la referendum: Stiam ca sunt exclusiv indemnuri la vot

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat in fata instantei, ca nu isi mai aminteste daca a primit si el, pe telefonul personal, un sms cu semnatura lui Liviu Dragnea de la numarul 1855, in ziua referendumului din 2012, dar ca stia ca de la centru sunt transmise exclusiv indemnuri la vot.
Intrebat la ICCJ daca a primit in ziua referendumului, de la numarul 1855, un sms cu semnatura “Liviu Dragnea”, Ponta a raspuns: “Nu-mi amintesc daca am primit pe telefonul personal, dar cunosteam ca se transmiteau de la centru, prin sms, exclusiv indemnuri la vot. Pentru a nu fi impersonale, erau semnate, dar nu le transmitea Dragnea personal, era imposibil. E un sistem sms folosit de operatorii de telefonie pentru alte tipuri de campanie, umanitara, publicitara”, a spus Ponta.
In dosarul instrumentat de procurori exista suspiciunea ca sistemul de sms-uri continea o baza de date cu numarul de telefon persoanei care raporta datele si cu sectia din care raporta, catre care era transmis un mesaj, de la numarul 1855, cu instiintarea ca trebuie raportate separat prezenta la vot in sectie si separat numarul de voturi DA si NU exprimate in sectia in care se aflau.
Ponta, despre tombole la referendum: Stiu de mitinguri, posibil sa fie o decizie locala
Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat in fata instantei, legat de tombole pentru atragerea de votanti la referendumul din 2012, ca nu isi aminteste decat ca a cerut ca fiecare strategie locala sa fie conform legii si stie doar de mitinguri, dar a adaugat ca este posibil sa fi fost o decizie locala. Intrebat daca stia de organizarea de tombole pentru atragerea votantilor, Ponta a raspuns: “Nu, nu-mi amintesc decat faptul ca am cerut ca fiecare strategie locala sa se faca cu respectarea legii”.
Intrebat insa in continuare daca stia de vreo sedinta pentru organizarea de astfel de tombole, Ponta a raspuns: “De tombole nu stiu. Stiu doar de mitinguri si actiuni de promovare pentru a se vota ‘Da’ la referendum. Posibil sa fie o decizie la nivel local”.
Ponta: Stiam ca la referendum cetatenii erau indemnati la vot prin mijloace legale

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat, in fata instantei, ca a fost informat la referendumul din 2012 ca cetatenii erau indemnati la vot “prin mijloace legale”, nu prin mass-media, deoarece legea nu permite, si ca stia ca multe persoane doreau sa voteze, dar sectiile erau inchise.
Intrebat la ICCJ daca era informat ca in ziua referendumului s-ar fi transmis mesaje in teritoriul, semnate “Liviu Dragnea” sau “PSD SG”, pentru a exista o anumita conduita fata de alegatori, Ponta a afirmat ca era informat ca prin mijloace legale, nu prin mass-media, deoarece Legea audio-vizualului nu permite, cetatenii erau indemnati la vot.
Intrebat si daca a vazut vreun astfel de mesaj, Ponta a raspuns ca nu isi aminteste, dar el a primit mesaje ca ar fi persoane care doreau sa voteze, dar sectiile se inchideau.
La intrebarea daca stia ca Hellvig ar fi trimis si el sms-uri, Ponta a spus ca nu cunoaste daca PNL a avut un sistem paralel, cel de la PSD fiind comun pentru campania USL. El a explicat faptul ca sms-urile erau semnate doar “Liviu Dragnea”, nu si “PNL” sau “Hellvig”, prin faptul ca Dragnea avea doar o functie politica, in timp ce toti ceilalti, inclusiv Hellvig, aveau si functii in Guvern, astfel ca era firesc sa nu fie implicati direct in campanie.
“Nu cunosc cine coordona centrul de transmitere a mesajelor. Era personal tehnic, angajati PSD si PNL, nu cunosc nume”, a mai spus Ponta.
SMS-urile de campanie sunt facute de consultanti; eu, ca si consultant, acceptam
Victor Ponta, a afirmat in fata instantei, in dosarul Referendumului, ca mesajele sms de campanie nu sunt facute de liderii politici, ci de consultanti politici, fiind aprobate de catre echipa de campanie, cu decizii luate uneori de o echipa de reactie rapida fara consultarea liderilor. El a adaugat imediat ca nu stie daca lui Dragnea i s-a cerut acordul pentru continutul mesajul transmise prin sms la referendumul din 2012, dar ca el personal, daca ar fi fost consultant, si-ar fi dat imediat acordul, deoarece prezenta la vot, care putea fi astfel impulsionata, este o expresie a esentei democratiei.
“Din echipa de creatie cunosc ca faceau parte Bogdan Teodorescu, Dan Mihalache de la PNL, oameni politici si din afara partidelor”, a precizat Ponta. Seful Guvernului a mai aratat ca, la acel moment, in calitate de prim-ministru, a fost legal informat de toate institutiile cu atributii, referitor la campanie si vot, fiind exclus sa fi existat vreo retea de fraudare constituita organizat fara ca aceste institutii sa fi sesizat.
La finalul audierii, Victor Ponta a afirmat ca toate deciziile de suspendare si campanie pentru referendumul din 2012 au fost asumate de toti liderii USL.
stirileprotv.ro

Vezi si

Patru ucraineni s-au rătăcit pe munte, în Maramureș. Unul dintre ei a murit, ceilalți sunt la spital

Patru ucraineni, trei bărbaţi şi o femeie, care au trecut frontiera ilegal prin Munţii Maramureşului …