Friday , April 19 2024

CCR impune prag si pentru neglijenta in serviciu

Curtea Constitutionala a decis, joi, ca infractiunea de neglijenta in serviciu este constitutionala, doar daca prin sintagma “indeplinire defectuoasa” a indatoririlor de serviciu se intelege “incalcarea legii”. In plus, Curtea cere si introducerea de catre Parlament a unui prag, la fel ca la abuzul in serviciu.
Curtea s-a pronuntat joi asupra unui dosar in care erau contestate articolele din Codul penal privind neglijenta in serviciu. Articolul 298 din Codul penal prevede ca “incalcarea din culpa de catre un functionar public a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca prin aceasta se cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.
“In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.249 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art.298 din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma ‘indeplinirea ei defectuoasa’ din cuprinsul acestora se intelege ‘indeplinirea prin incalcarea legii'”, potrivit unui comunicat de presa al Curtii.
CCR arata ca in aceasta decizie s-a luat in considerare si hotararea 405 din 15 iunie 2016, privind abuzul in serviciu.
“Sintagma ‘indeplinirea ei defectuoasa’, din cuprinsul acestora, nu intruneste conditiile calitative impuse atat de Constitutie, cat si de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, nefiind enuntata cu suficienta precizie pentru a se intelege la ce dispozitii legale se raporteaza incalcarea indatoririlor de serviciu. Astfel, Curtea a retinut ca defectuozitatea indeplinirii unui act trebuie stabilita numai prin raportare la legea in domeniu”, explica CCR.
Judecatorii cer si ca Parlamentul sa insituie un prag valoric, la fel ca in cazul abuzului in serviciu.
“Curtea a statuat cu privire la necesitatea complinirii de catre legiuitor a omisiunii legislative constatate, sub aspectul valorii pagubei sau intensitatii/gravitatii vatamarii drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice in vederea asigurarii claritatii si previzibilitatii normei penale examinate”, se mai arata in comunicat.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …