Wednesday , October 5 2022

CCR, decizie de ultimă oră în cazul Şova: Există un conflict juridic între instituţiile statului

sova

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea CSM privind existenţa unui conflict între instituţiile statului, în cazul senatorului Dan Şova. Astfel, potrivit deciziei Curţii, Senatul este obligat să redacteze o hotărâre privind votul dat în cazul lui Şova.
Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au reclamat faptul că Senatul nu a emis o hotărâre oficială privind votul dat faţă de cererea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Şova. În schimb, CCR a respins sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi ale PNL care sesizaseă faptul că votul dat ar însemna încuviinţarea arestării preventive.
În privinţa solicitării CSM, CCR a constatat că există un conflict care constă în faptul că Senatul nu a redactat hotărârea privind solicitarea Ministerului Public de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova. “Senatul este obligat să redacteze hotărârea şi să o publice în Monitorul Oficial.
“În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi,
1. Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului.
2. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României”, precizează CCR.
După publicarea hotărârii Senatului în Monitorul Oficial, urmează o altă dezbatere pe tema constituţionalităţii, ceea ce dă frâu liber în continuare pentru bătăliile politice. Dacă CCR va decide că hotărârea din Monitorul Oficial este neconstituţională, abia atunci se va pune din nou problema arestării lui Dan Şova.
 
 

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …

One comment

  1. Dati-va demisia

    Uite asa tergiveseaza Tariceanu si ai sai! Nu se intelege de ce Sova, din proprie initiativa,, daca se considera vinovat, dupa cum spune, nu se duce din proprie initiativa sa-si sustina nevinovatia! Vrind nevrind institutiile statului, sunt puse in situatia de a fi ocupate, luni in sir, de anumiti,,destepti”….
    Cind va mai fi odata ordine in tara asta!?