Wednesday , September 28 2022

CCR amana din nou decizia pe legea care il impiedica pe Dragnea sa fie premier

Curtea Constitutionala a dezbatut, marti, sesizarea facuta de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in Guvern. Sesizarea a fost facuta la inceputul lunii ianuarie de Victor Ciorbea, la o zi dupa ce Guvernul Grindeanu a depus juramantul la Palatul Cotroceni.
dragnea1

Magistratii Curtii au decis ca vor relua dezbaterile pe acest subiect si pe 4 aprilie, amanand adoptarea unei decizii.
Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a motivat ca decizia este “delicata” si reprezinta cea mai “grea solutie” pe care a trebuit Curtea sa o dea pana acum.
“S-a amanat pentru 4 aprilie pentru ca nu am reusit sa ajungem la o solutie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat pana acum mai multe solutii, care niciuna dintre ele nu intrunea o majoritate decizionala si atunci acum ne-am cam apropiat de doua variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea solutie pe care am avut-o de dat pana acum, pentru ca problemele sunt mai ales de apreciere politica”, a spus Dorneanu.
Presedintele Curtii a afirmat ca au fost ridicate “foarte multe” probleme de drept, atat de oportunitate, cat si de admisibilitate, problema fiind “delicata”. Dorneanu a spus insa ca este de parere ca pe 4 aprilie “90%” sigur vor veni cu o solutie.
“Noi nu ne ghidam neaparat dupa presiunea mediatica, nici dupa cea politica, pentru ca aceea exista tot timpul, de fapt ambele exista. Vrem intai sa fim impacati cu constiinta noastra si cu convingerea ca solutia pe care o dam corespunde interpretarii exacte a Constituiei si sensului legiuitorului, in masura in care el este in concordanta cu principiile constitutionale”, a spus Dorneanu.
A doua amanare
Curtea Constitutionala a dezbatut si pe 7 martie sesizarea, dar amanase pentru 21 martie pronuntarea deciziei.
“Nu am reusit sa ajungem la o solutie. Am simtit nevoia sa aprofundam mai bine cauza si sa analizam cea mai buna dintre variantele care s-au discutat astazi, care au fost mai multe. (…) Aprofundarea este pentru a da o solutie buna, nu o solutie gresita”, a declarat atunci presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.
Victor Ciorbea a reclamat in sesizarea sa la CCR articolul 2 din Legea 90/2001.
Acest articol prevede: “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) “.
Din cauza acestei legi, seful PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul, nu a putut fi nominalizarea PSD pentru functia de premier.
Atat Avocatul Poporului in sesizarea sa cat si numerosi lideri PSD si ALDE au reclamat ca aceasta limitare face ca o pedeapsa data de tribunal sa se transforme in condamnare pe viata.
ziare.com

Vezi si

Escortă româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client în Austria. Fata s-a înecat cu sânge și vomă

O tânără româncă a fost ucisă sâmbătă, 24 septembrie, în Austria. Ana Maria, despre care …