Friday , April 19 2024

CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe legea CSM si a decis ca inchisoarea la domiciliu e neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin care se introduce regimul de detentie la domiciliu, au precizat, pentru Agerpes, oficiali ai CCR.

Sursele mentionate au precizat ca aceasta ar incalca principiul bicameralismului.
Surse citate de Ziare.com au explicat ca CCR a respins sesizarea in cazul Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cea de-a doua din pachetul de trei legi ale Justitiei.
In cazul Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, CCR a amanat cu o saptamana luarea unei decizii.
Curtea Constitutionala a Romaniei a dezbatut astazi mai multe sesizari, inclusiv cele privind Legile Justitiei, Comisia pentru verificarea Serviciului de Protectie si Paza (SPP), dar si Legea care reglementeaza executarea pedepsei la domiciliu.
CCR s-a pronuntat marti si asupra sesizarii presedintelui Klaus Iohannis privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care introduce un regim de detentie la domiciliu pentru condamnarile de pana la un an de inchisoare, inclusiv pentru cei condamnati pentru coruptie, exceptie facand faptele cu violenta, seful statului aratand, printre altele, ca “prin modul in care a fost adoptata, legea incalca principiul bicameralismului”.
Seful statului a sesizat CCR asupra acestei legi in 4 iulie, aratand ca, prin modul in care a fost adoptata, incalca principiul bicameralismului, potrivit caruia dezbaterea parlamentara a unei propuneri legislative nu poate face abstractie de evaluarea acesteia in plenul celor doua Camere ale Parlamentului.
Presedintele spune in sesizarea catre CCR ca in dezbaterile din Camera Deputatilor au fost modificate si adoptate o serie de reglementari esentiale privind modul de executare a pedepselor privative de libertate, interventii legislative care nu au facut deloc obiectul analizei primei Camere competente.
De asemenea, Curtea a discutat si sesizarile presedintelui asupra modificarilor aduse Legii privind Statutul judecatorilor si procurorilor si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe 20 iulie, presedintele Klaus Iohannis a transmis CCR sesizarea cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor.
“Prin modul in care a fost dezbatuta si adoptata, legea mentionata incalca prevederile art.1 alin. (5), ale art. 61 alin. (2) coroborate cu cele art. 66 alin. (2) si (3), ale art. 64 alin. (4) si ale art.147 alin. (4) din Constitutie. Totodata, prin continutul normativ, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor contravine normelor si principiilor constitutionale”, se arata, printre altele, in sesizarea trimisa la CCR.
Klaus Iohannis a contestat si modificarile aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
“In opinia noastra, legea mentionata a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 77 alin. (2), art. 64 si 147 alin. (4) din Constitutie. De asemenea, prin raportare la art. 77 alin. (2) din Legea fundamentala, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost adoptata si cu incalcarea principiilor ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) si (5) si ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constitutie”, spune Iohannis in sesizarea transmisa CCR.
ziare.com

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …