Friday , April 26 2024

CCR, a patra amanare în cazul legii care-l împiedică pe Dragnea să fie premier

Un nou record la Curtea Constituţională: judecătorii CCR au amânat pentru a patra oară luarea unei decizii în privința legii care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier. Următorul termen anunţat pentru deliberare este 4 mai.
dragnea

Curtea Constituțională a amânat pentru 4 mai pronunțarea pe legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier, transmite Realitatea TV. Este a patra amânare a acestei decizii.
Cazul a ajuns la Curtea Constituțională prin intermediul lui Victor Ciorbea. Avocatul Poporului a contestat actul normativ care le interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern.
Curtea Constituţională a amânat de trei ori până acum luarea unei decizii privind excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, care nu îi permite liderului PSD Liviu Dragnea să fie membru al Guvernului din cauza condamnării definitive cu suspendare.
Cu doar două zile în urmă, Dragnea a primit un alt verdict, care ar fi putut să ușureze decizia CCR de azi, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins șefului PSD solicitarea de ștergere a condamnării din dosarul “Referendumul” pe motive procedurale.
Judecătorii CCR au decis să nu mai comenteze cazurile discutate decât prin comunicate oficiale, însă Valer Dorneanu s-a scăpat după prima amânare spunând că sesizarea Avocatului Poporului pe Legea nr. 90/2001 ar implica „mult studiu”, „probleme de oportunitate, de legiferare” și semne de întrebare legate de existența unei „anumite lipsă de coerență” în ceea ce privește interdicțiile prevăzute de lege.
„Multe alte probleme pe care nu le putem discuta acum că, până la urmă, v-aș spune soluția”, declara Dorneanu, la amânarea din 4 martie.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că nu își mai dorește să fie premier, indiferent ce va decide Curtea Constituțională referitor la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au condamnări penale și nu se găsesc în cazuri de incompatibilitate.
“Ceea ce s-a întâmplat este istorie. (…) Obiectivul meu nu mai este să fiu prim-ministru. Obiectivul meu este să gestionez, atât cât pot, conducerea Camerei și conducerea Parlamentului împreună cu Călin Popescu Tăriceanu și să sprijin cu toată puterea mea acțiunea guvernamentală indiferent ce va spune CCR săptămâna viitoare”, a anunțat Liviu Dragnea, la un post TV.
Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.
Ulterior, Avocatul Poporului a precizat, într-un comunicat, că “prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”.
 

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …