Tuesday , March 28 2023

CCR a decis: Crin Antonescu ramane presedintele Senatului

Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea PDL referitoare la revocarea lui Vasile Blaga de la şefia Senatului. Astfel, Crin Antonescu rămâne preşedinte al Senatului.
Miercuri, CC a amânat pentru joi decizia în cazul sesizării de neconstituţionalitate care a fost formulată de Partidul Democrat Liberal (PDL), privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului. Întrunit din nou, joi, Plenul CC a respins sesizarea, liberalul Crin Antonescu rămânând astfel la şefia Senatului.
Potrivit MEDIAFAX, sesizarea se referea la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului 30 alineatele 3 şi 4 din Regulamentul Senatului, precum şi ale Hotărârilor Plenului Senatului nr. 24/2012 şi nr. 25/2012, formulată de un număr de 28 senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, în 14 septembrie, la Curtea Constituţională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului.
Democrat-liberalii au contestat la CC hotărârea, de la începutul lunii iulie, de înlocuire a lui Blaga, însă la acel moment a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, în condiţiile în care Guvernul luase prin ordonanţă de urgenţă competenţa de control a magistraţilor constituţionali în privinţa hotărârilor Parlamentului.
În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, în această poziţie fiind ales preşedintele PNL Crin Antonescu.
Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată neconstituţională în 19 septembrie.
În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale în varianta Camerei Deputaţilor. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012 a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului.
Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Vezi si

Prețurile RCA vor fi plafonate pentru 6 luni la nivelul din 28 februarie 2023

Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției proiectul de privind stabilirea tarifelor de primă …