Thursday , December 1 2022

Cazul bebelusilor infectati: Nici portocalele nu erau contaminate

Rezultatele probelor recoltate din portocale sunt negative, iar copiii din judetul Arges s-au imbolnavit din alte cauze, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
portocale

“Am vorbit cu presedintele ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – n.red.), care a confirmat ca rezultatele pe portocale au fost negative. Cred ca sunt de vina alte cauze pentru contaminarea copiilor internati la Spitalul Marie Curie. Mi-e greu sa ma pronunt de unde ar fi problema, dar cred ca e ceva pe partea de sanatate, bacterii, dar nu pot sa ma pronunt”, a precizat ministrul citat de Agerpres.
“In probele de portocale analizate nu s-au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise de pesticide (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificarile si completarile ulterioare)”, potrivit unui comunicat de presa al ANSVSA.
Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Arges pe 13 februarie din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judetul Arges, in localitatile Pitesti, Mioveni, Curtea de Arges, Topoloveni si Campulung.
La randul lor, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arges au anuntat, luni, ca probele de lapte praf si apa plata analizate sunt conforme, iar apa din retelele publice folosita la prepararea hranei copiilor internati la Bucuresti este potabila.
O fetita diagnosticata cu sindrom hemolitic-uremic a murit in noaptea de duminica spre luni la Spitalul “Marie Curie”. Fetita era internata la sectia de Terapie Intensiva a unitatii medicale.
In urma cu o saptamana, o fetita din Topoloveni in varsta de un an a murit la aceeasi unitate medicala, fiind infectata cu o bacterie si ulterior diagnosticata cu sindrom hemolitic-uremic.

Vezi si

Recordul de căldură în România, în decembrie: 23,4 grade Celsius

În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 – 20 de grade Celsius, spun …