Friday , December 1 2023

Cauțiune de aproape un milion de grivne pentru viceguvernatorul Cernăuților suspectat de deturnarea unor ambulanțe donate de Italia

Tribunalul Cernăuți a admis cererea procurorului de eliberare pe cauțiune a lui Artur Muntean, adjunctul șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți. Ședința de judecată a fost transmisă în direct din sala de judecată a fost condusă de un post de televiziune. La final, instanța a decis eliberarea lui Muntean pe o cauțiune în valoare de 906 mii grivne.

Anterior, procurorul a cerut să se stabilească suma cauțiunii, care ar trebui să depășească 744 mii 300 grivne, dar nu trebuie să fie mai mică decât valoarea prejudiciului cauzat statului (905 mii 248 grivne). Totodată, acesta trebuie să poarte brățară electronică până pe 4 iulie, să nu părăsească satul în care locuiește și să se prezinte la chemarea anchetatorilor. Cauțiunea trebuie să fie plătită în termen de 5 zile.

„Instanța a decis să admită cererea procurorului. Aplicați lui Artur Muntean o măsură asiguratorie sub forma unei cauțiuni de 906.000 grivne, care poate fi achitată de suspect și o altă persoană fizică sau juridică. Aceasta trebuie achitată în termen de 5 zile”, a spus judecătorul care, ulterior, a dat citire și acelor obligații care, în cadrul cercetării preliminare, cad în sarcini lui Artur Muntean, până la data de 4 iulie: să vină la anchetator la cerere; să nu părăsească satul în care locuiește sau locuiește fără permisiunea anchetatorului, procurorului sau instanței; să informeze anchetatorul sau procurorul cu privire la schimbarea locului de reședință sau a locului de muncă, să se abțină de la comunicarea cu alți participanți la procedurile penale, să predea spre păstrare autorităților publice competente pașapoartele și alte documente care le dă dreptul să părăsească Ucraina și să poarte un mijloc electronic de control. Artur Muntean este suspectat de săvârșirea unei infracțiuni privind utilizarea sau deturnarea unor ajutoare umanitare și dacă va fi găsit vinovat riscă pedeapsa închisorii de la 7 la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a se angaja în anumite funcții vreme de 3 ani și confiscarea bunurilor.

La 31 mai, Artur Muntean, adjunctul șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți, a fost informat cu privire la suspiciunea de sustragere a unei ambulanțe destinate ajutoarelor umanitare.
Opt ambulanțe au fost trimise în Italia ca ajutor umanitar, iar alte 15 ambulanțe au fost livrate. Guvernul italian a precizat însă într-o scrisoare din 11 martie că destinatarul a 8 mașini este Artur Muntean în calitate de reprezentant al Administrației regionale. Pe 14 martie, mașinile au fost predate în Bucovina și primite de viceguvernatorul Artur Muntean și Oleh Chorny, directorul Direcției de sănătate OVA Cernăuți. Aceste mașini au fost livrate la Cernăuți pe teritoriul spitalului clinic regional. Ulterior, unele dintre mașini au fost înregistrate la organizația de caritate „Îngrijirea chirurgicală de urgență a Bucovinei”, al cărei fondator este Serhii Brodovschi, care a fost numit pe 12 martie a acestui an în funcția de director general al spitalului clinic regional.

După aceea, mașinile au fost înmatriculate de Serhii Brodovschi pe 26 martie și 2 aprilie de către organizația sa de caritate. Mai târziu, aceste mașini au fost folosite de acesta în propriile sale scopuri. Adică, pe aceste mijloace, importate ca ajutor umanitar, au fost furnizate servicii plătite cetățenilor Ucrainei, transportul acestora a fost efectuat pe teritoriul Ucrainei.

Viceguvernatorul fusese prins după ce alimentase mașina proprie, existând bănuiala că se deplasa spre România ca să fugă din țară. Muntean însuși neagă vinovăția și se consideră „victimă a intrigilor politice”.

Pe de o parte, Securitatea ucraineană (SBU) a transmis că acesta este un caz de deturnare a ambulanțelor trimise ca ajutor umanitar din Italia. De cealaltă parte, Serhii Osaciuc – șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți – a reacționat negativ la acuzațiile de implicare a anumitor oficiali în furtul ajutorului umanitar „extrem de speculative și manipulative” și „fără temei și nedovedite în instanță”. El a mai numit-o presiune politică asupra sa, a fost revoltat de „viața luxoasă a forțelor de ordine” și a numit SBU „serviciul muncitorilor”. (D.P.)

Vezi si

Astăzi, Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit de Biserică în ziua de …