Saturday , April 20 2024

Catalin Botezatu este audiat la DIICOT in dosarul "Jaful secolului"

Cătălin Botezatu este audiat, luni, la DIICOT, în dosarul  “Jaful secolului”.
De asemenea, este audiat şi asistentul manager al designerului, Petre Condrat, care a ajuns în urmă cu o oră la sediul DIICOT.
Cătălin Botezatu a declarat că, prin prezenţa sa la audieri, speră că se vor lămuri neclarităţile şi a subliniat că nu mai vrea că numele său să fie pomeni în acest dosar.
Cătălin Botezatu este extrem de deranjat de alăturarea numelui său alături de cel al asistentului său în dosarul tablourilor furate din Olanda şi susţine că îi va da în judecată pe toţi cei care o vor mai face, fără a cita surse oficiale.
Potrivit procurorilor, asistentul lui Cătălin Botezatu, împreună cu un cetăţean moldovean, ar fi încercat să evalueze şi să vândă două dintre tablourile furate omului de afaceri Constantin Dinescu.
Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din Muzeul Kunsthal, din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt “Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, “Autoportrait de Meyer de Haan” şi “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.
Poliţia i-a interogat atunci pe posibilii martori şi a examinat imaginile video înregistrate de sistemul de securitate al muzeului.
Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Decizia a fost contestată de cei trei la Tribunalul Bucureşti, care judecă vineri recursurile lor.
Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a arătat instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …