Monday , February 6 2023

Cardurile de energie vor fi distribuite de la 1 februarie

Subiectul cardurilor de energie a fost discutat în ședința de Guvern de miercuri, acestea urmând a fi distribuite de la 1 februarie, a anunțat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

“În ședința de Guvern de astăzi am discutat două subiecte esențiale și importante pentru beneficiarii de voucher sau card de energie precum și problema stadiului implementării la zi a Planului Național de Redresare și Reziliență. Legat de primul subiect, Guvernul a adoptat o ordonanță simplă cu patru modificări importante pentru beneficiarii de card de energie. Prima problemă și prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliul fără nomenclator stradal. La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la o singură adresă. Repet, nu e întocmit încă nomenclatorul stradal. Sunt din estimările noastre peste 550.000 de astfel de situații. Dau exemplu județului Teleorman. Este o situație cu care ne-am întâlnit: 40.000 de beneficiari figurează sau au această situație a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toți beneficiarii sunt la aceeași adresă. Iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe propria răspundere și cu informațiile culese din teren de către Poșta Română practic să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noștri și cu clarificarea domiciliului și respectiv a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să putem face verificările în ceea ce privește plafonul de venit și respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie pe loc de consum și în acest fel beneficiarii să poată intre în drepturi”, a spus Marcel Boloș la briefingul susținut la finalul ședinței Executivului.
El a explicat că mecanismul este relativ simplu și se va derula de luni 16 ianuarie și până pe 1 februarie. În această perioadă vor fi distribuite declarațiile pe propria răspundere pentru situațiile în care beneficiarii figurează la aceeași adresă.
“A doua măsură și a doua situație pe care am reglementat-o este aceea în care în general și în special beneficiarii noștri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situația de a fi exclus din lista de beneficiari. Pentru aceasta, mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa primăriei din raza de domiciliu de care aparține pentru a i se întocmi o anchetă socială în care se va valida situația de la fața locului respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu. Vă reamintesc că noi acordăm sprijinul pentru compensarea prețului la facturile pentru energie în funcție de locul de consum, consumurile energetice ale locului de consum și încercăm să respectăm plafonul de venit la locul de consum să depășească cei 2.000 de lei”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul a menționat că a treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin proiectul de ordonanță simplă este cea legată de decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023. Potrivit oficialului citat, este nevoie de documente justificative precum factura și documentul de plată care intră în sistemul de decontare și se pot ridica de la poștaș sau oficiile poștale sumele de bani cheltuite.
“A patra modificare este cea privitoare la mecanismul instituțional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea ei participă Ministerul Muncii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Ministerul Administrației și Internelor prin Direcția de evidență de populației”, a transmis oficialul MIPE.
El a oferit și câteva termene privind ajutorul de compensare a prețului la facturile de energie. Astfel, începând cu 16 ianuarie și până la 1 februarie se vor distribui către asociațiile de proprietari scrisoarea prin care se prezintă asociațiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor și modelul certificatului de validare a datoriei. Marcel Boloș a menționat că există 152.000 de asociații de proprietari.
În perioada 1 februarie – 15 februarie se vor distribui înștiințările pentru cei care sunt eliminați din liste pentru că figurează împreună cu alți colocatari care din verificări duc media veniturilor peste 2000 de lei. Ministrul a menționat că există 313.000 de cazuri.
“Cu data de 1 februarie 2023 se va distribui cardul de energie și, așa cum a anunțat domnul prim-ministru, data de 1 martie este dată de referință pentru ca să se poată face plăți cu aceste sume care provin din ajutorul pentru încălzire însă sperăm să putem face surpriza plăcută și să devansăm, așa cum a menționat domnul prim-ministru, data de 1 martie, să fie 20 februarie 2023”, a spus Marcel Boloș.
Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că acest card de energie este documentul care dă dreptul titularului să utilizeze banii pentru ajutorul de încălzire, iar instrumentul va ajunge sigur la beneficiarul care are nevoie.
“Ce pot să garantez este că toți cei care sunt în lista de beneficiari și au cardurile emise vor primi ajutorul de încălzire garantat, așa cum s-a întâmplat și la voucherul pentru produsele alimentare. Nu pot să garantez că nu vor fi disfuncționalități, dar nu este un capăt de țară. Până la urmă, cred că este foarte important felul în care noi știm să și intervenim pentru a rezolva o problemă. Să garantez că sută la sută totul va fi în regulă, este o nebunie, dar felul în care intervii pentru ca să rezolvi o disfuncționalitate, cred eu că este foarte, foarte important”, a spus Boloș.
Ministrul de resort a explicat și traseul pe care titularul de card care dorește să-și plătească factura de încălzire de la bloc ar trebui să-l urmeze.
“(…) După ce a primit cardul, beneficiarul care vrea să-și plătească căldura la bloc solicită asociației de proprietari acest certificat de validare a datoriei. Asociația de proprietari completează cu datele de identificare și suma pe care o datorează certificatul. După aceea, beneficiarul are două modalități: aceea în care merge la Oficiul Poștal cu trei documente – actul de identitate, cardul de energie și certificatul de validare a datoriei – pentru căldura la bloc. A doua modalitate este la poștaș, care poate să întocmească formalitățile pentru ca să-și plătească căldura la bloc. Este extrem de simplu. Nu are documentație sofisticată. După ce s-a completat dovada privind serviciile de mandat poștal, Poșta are la dispoziție banii pe care noi i-am virat Poștei pentru toți beneficiarii. Nu este un mecanism în care lumea ia banii și după aceea am scăpat de sub control scopul pe care îl avem prin intermediul acestui mecanism, ci pur și simplu noi avem virarea banilor”, a menționat oficialul.
În data de 9 ianuarie, ministrul Boloș anunța, într-un comunicat de presă, că românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe. Astfel, se acordă 700 lei/semestru, în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și 700 lei/semestru, în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023. (Agerpres)

Vezi si

România trimite salvatori și personal SMURD în Turcia după cutremurul devastator

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei …