Tuesday , July 5 2022

Carantină parțială de luni în România: Circulația pe timp de noapte interzisă, mască peste tot, școlile doar online, târguri și piețe închise

„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi. Am avut și astăzi prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online. Angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil.

Magazinele trebuie să fie închise seara la ora 9:00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise. Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară indiferent dacă sunt locuri publice din interior sau din exterior. Firmele trebuie să își decaleze programul de funcționare. Vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazuri grave în spitale și ne dorim să continue activitățile economice”, a spus Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că măsurile vor intra în vigoare de luni.

Măsurile anunțate de președintele Klaus Iohannis urmează să fie propuse în ședința Consiliului Național pentru Situații de Urgențe și mai apoi aprobate în ședința de guvern.

Declarația pe propria răspundere ar putea să revină. Aceasta va fi obligatorie în toate localitățile cu incidență de peste 6 cazuri de îmbolnăvire/1.000 de locuitori, se arată în hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care stă la baza hotărârii de guvern care va fi adoptată în ședința de guvern de joi seară.

Președintele a subliniat că măsurile sunt menite să sprijine sistemul sanitar greu încercat, dar și continuarea activității economice.

”Evident că noi dorim să controlăm extinderea pandemiei dar în același timp vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. În același timp ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și da, vrem ca românii să-și continue viața cât de mult se poate apropiat de o viață normală. Doar că nu suntem în condiții normale, suntem în condiții de pandemie și nu putem să facem abstracție de acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

În același timp, începe campania electorală, ”va fi o campanie electorală în condiții foarte speciale, în condiții foarte stricte și urmează votul”, a subliniat Președintele.

”Vă invit, domnule prim ministru, onorați membri ai Guvernului, să vă implicați total pentru organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară. Este posibil. Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum puțin timp.

Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: Democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză.

Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc alaltăieri în SUA, acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză.

În Statele Unite ale Americii alegerile au avut loc în contextul în care au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi. Și totuși alegerile s-au organizat și au avut o prezență record. Și dacă v-ați uitat la televizor ați văzut lume multă la alegeri, disciplinați, la distanță, toți cu mască, și au fost și au ales.

Sau să ne amintim cum în Statele Unite s-au organizat alegeri în noiembrie 1944 în plin război, dar au ținut să facă alegeri fiindcă așa trebuie în democrație. Așa fac națiunile puternice și națiunea română este una puternică, dragii mei, și vom trece împreună prin această criză”, a declarat Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a precizat că măsurile propuse de președintele Klaus Iohannis vor fi puse în aplicare de luni, după modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă.

„Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare, care trebuie să treacă prin CNSU, să fie adoptate de Guvern. Putem să luăm deciziile și aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a HG”, a spus premierul Ludovic Orban.

Acesta a precizat că este bine ca aceste modificări să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. „Solicit tuturor miniștrilor, tuturor conducătorilor de instituții fermitate și angajament maxim în transpunerea lor în practică”, a mai spus Orban.

Vezi si

Surse Antena 3: Petre Daea va fi din nou ministru al Agriculturii

Conform unor surse din conducerea PSD citate de Antena 3, se pare că singura soluție …