Friday , April 19 2024

Candidat surpriza la prezidentiale: e om de afaceri, milionar si face politica din 1990

vot

Omul de afaceri Viorel Cataramă îşi va anunţa marţi, într-o conferinţă de presă, candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an, transmite Agerpres.
Cataramă a debutat în politică în 1990, când a fost ales membru în Comitetul Director al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), până la 30 iunie 1992, iar în 1992 a devenit preşedintele Noului Partid Liberal (NPL), înfiinţat la 23 iulie 1992.
În 1996 este ales prim-vicepreşedinte PNL, funcţie pe care o deţine până în 1997, an în care devine vicepreşedinte PNL. Viorel Cataramă a mai ocupat postul de vicepreşedinte şi în perioada 1993-1996.
În 1999 a fost ales preşedintele Partidului Naţional Român, iar în 2001, prim-vicepreşedinte al Partidului Alianţa pentru România. În 2002 devine pentru a doua oară vicepreşedinte al PNL, iar din 2003, vicepreşedinte al Filialei Bucureşti a PNL.
La sfârşitul lui ianuarie 2010, liberalul Viorel Cataramă şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, precizând că are ca scop formarea unui guvern de dreapta, împreună cu PDL şi cu largă susţinere parlamentară. Ulterior, acesta şi-a retras candidatura.
Consiliul Naţional Executiv al PNL a decis la 15 martie 2010 excluderea lui Viorel Cataramă, decizia fiind luată cu 39 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 4 abţineri.
Omul de afaceri Viorel Cataramă s-a născut la 31 ianuarie 1955 în Bacău. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti – Facultatea de Comerţ în 1980.
Îşi începe activitatea profesională ca şef de serviciu la Întreprinderea de Casete Radio şi TV Bucureşti, lucrează ca economist în cadrul ‘Tehnoforestexport’ – o importantă întreprindere de comerţ exterior, devenind ulterior director pentru Europa de Est al firmei Belco – Belgia (economist – Camera de Comerţ şi Industrie a României). După 1990, se implică în domeniul afacerilor, devenind proprietarul grupului de firme ‘Elvila’ (mobilă). În 1991 este numit secretar de stat la Ministerul Comerţului şi Turismului.
În 1993 este ales vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, în 1994 devine preşedinte al filialei Bucureşti a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, iar în 1996, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Anul 2002 marchează alegerea sa ca membru în Comitetul Director al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România.
A deţinut cotidianul ‘Ora’ şi ‘Viitorul românesc’, publicaţie pe care a subvenţionat-o până în anul 2000.
Viorel Cataramă a fost preşedintele SAFI (Societatea de Asistenţă Financiară şi Investiţii), un fond de investiţii în urma căruia au fost păgubiţi mulţi investitori. Procesul SAFI s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale.
 
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …