Friday , March 29 2024

Cancelarul Austriei împinge aderarea României și Bulgariei la Schengen la primăvară

Într-o conferință de presă comună, desfășurată miercuri la Viena cu președintele PPE, Manfred Weber, cancelarul austriac aevitat să răspundă tranșant la întrebarea dacă va exista un veto al țării sale la Consiliul JAI de joi în privința aderării României la Schengen, însă a vorbit de un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei, în primăvară: „Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată”

Cancelarul austriac Karl Nehammer a transmis că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este o decizie de securitate, și nu una politică. „România și Bulgaria nu sunt momentan parte din Schengen. Nu este o chestiune politică, ci este chestiune de securitate. Este o chestiune care trebuie discutată”, a declarat Nehammer.

Întrebat dacă Austria va folosi dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei, cancelarul austriac nu a răspuns clar, ci a transmis că România și Bulgaria au nevoie de susținere în lupta împotriva migrației, iar o altă problemă este Ungaria, stat care este membru Schengen și care este punct de pornire pentru numeroși migranți care ajung în Austria. „Aceste țări au nevoie de sprijinul nostru. Trebuie să avem un control al granițelor eficient”, a subliniat cancelarul Austriei.

Oficialul austriac a evitat însă să spună cum va vota mâine reprezentantul Austriei la Consiliul JAI.

„Problema în Austria e că avem peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Granițele UE nu funcționează. Acestea sunt faptele. Nu e o discuție politică, de partid, e o discuție pe fapte. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară”, a continuat Nehammer.

Cancelarul austriac a spus că imigranții ajung în Austria din mai multe țări, inclusiv Serbia, România și Bulgaria. „România și Bulgaria au nvoie de susținnerea noastră în combaterea migrației iegale. Trebuie să ne ocupăm și de Ungaria, care are graniță cu Serbia. Nu ar trebui să avem un război al vorbelor, ci un control la granițe eficient”, a continuat el.

Candidaturile României și Bulgariei nu vor fi decuplate, a mai spus Nehammer. „Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată”, a precizat el.

Vezi si

Deca: Reforma curriculară începe cu liceul, care este nereformat de multă vreme şi are nevoie de o primenire

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, la Sibiu, că se are în vedere o …