Wednesday , April 24 2024

Camera Deputatilor: Funcționarii publici trimiși în judecată rămân în funcții

Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 170 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” și șapte abțineri, proiectul UDMR de modificare a Statutului funcționarilor publici. Una dintre modificări va permite funcționarilor publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, să rămână în funcții, fiind eliminată posibilitatea suspendării lor.
Surse: Câ?i parlamentari voteaz? pentru suspendarea lui B?sescu

În plus, funcționarii publici deja suspendați din funcție în momentul trimiterii în judecată își vor relua activitatea în 30 de zile după intrarea în vigoare a legii.
Prin votul dat marți, în calitate de Cameră decizională, Camera Deputaților a respins obiecțiile președintelui Klaus Iohannis, conținute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect adoptat inițial de Parlament în iunie 2016.
În cererea de reexaminare, șeful statului a invocat mai multe decizii ale Curții Constituționale (219/2015, 62/2013, 1.006/2012, 539/2011, 539/2010, 1.437/2009 și 48/2003), din care rezultă că sancțiunea administrativă a suspendării raporturilor de serviciu ale funcționarului public din funcția publică pe care o deține, în cazul în care a fost trimis în judecată pentru anumite infracțiuni, are ca finalitate protejarea autorității sau instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de funcționar.
„Considerăm că prin eliminarea acestei forme de protecție a instituției publice se vulnerabilizează însăși autoritatea publică”, se explica în cererea șefului statului.
Comisia pentru muncă a întocmit un raport în care a menținut abrogarea articolului care prevede că „în cazul în care funcționarul public este trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competența legală de numire în funcția publică va dispune suspendarea funcționarului public din funcția publică pe care o deține”.
„În reglementarea normelor privind regimul juridic al răspunderii trebuie avută în vedere atât instituirea unor măsuri pentru protejarea funcționarului public, cât și statuarea unor măsuri de natură a proteja interesele autorității sau instituției publice”, se menționează în raportul comisiei.
digi24.ro

Vezi si

Proiect de lege pentru reducerea vârstei de pensionare pentru mame

Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare …