Sunday , October 2 2022

Camera Deputaţilor a hotarat ca "romii" nu pot fi denumiti "tigani"

Deputaţii au respins, marţi, propunerea legislativă iniţiată de Silviu Prigoană (PDL) care se referea la schimbarea în actele oficiale a denumirii de “rom” în “ţigan”, unul dintre parlamentari considerând că proiectul ar trebui trecut la categoria “Copiii spun lucruri trăsnite”.
“Această iniţiativă ar trebui trecută la «Copiii spun lucruri trăsnite», dacă nu ar fi fost vorba de un adult”, a spus de la tribuna Camerei deputatul Nicolae Mircovici, reprezentând grupul minorităţilor naţionale.
Mircovici a apreciat proiectul lui Silviu Prigoană ca fiind “jignitor” şi a arătat că termenul de “ţigan” are un caracter “peiorativ”.
“Confuzia români-romi nu are relevanţă, pentru că sunt o serie de alte cuvinte care pot genera confuzie, cum ar fi Roma”, a adăugat Nicolae Mircovici.
Deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că proiectul de lege iniţiat de Prigoană este mai degrabă “un moft”.
“Este un subiect care mi se pare mai degrabă un moft, care a devenit proiect de lege. Nu ne onorează. Este din erorile celor care cred că, dacă se schimbă denumirea, se rezolvă şi scăpăm de un stigmat”, a adăugat Voicu.
El a mai spus că există carenţe în comportamentul civic al unor etnici romi, dar există şi greşeli ale majoritarilor.
“Cred că dorinţa de a schimba denumirea din rom în ţigan este un gen de emoţie primară, primitivă”, a menţionat Mădălin Voicu, în timp ce liberalul Mihăiţă Calimente a venit cu o soluţie dând ca exemplu modelul afroamericanilor şi anume ca romii să se numească indoeuropeni.
Proiectul de lege iniţiat de Prigoană fusese respins de Senat şi a fost respins şi de Camera Deputaţilor cu 229 de voturi “pentru”, 31 “împotrivă” şi 16 abţineri.

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …

One comment

  1. STRABUNICI ,BUNICI ,PARINTI ,COPII ,EUROPA STIU DE SUTE DE ANI DE TIGANI…………..PEDELISTI CU BORATURILE DE UNGURI NU ,EI VOR ROMI?????????????????? PARTID DE NENOROCITI(