Friday , May 14 2021

Cabinetul Ponta III îşi asumă in Parlament noul program de guvernare

ponta

Premierul Victor Ponta vine, astăzi, în faţa Parlamentului, pentru a-şi asuma răspunderea pe noul program de guvernare. Opoziţia pregăteşte o moţiune de cenzură.
Guvernul Ponta 3 îşi îndeplineşte, astăzi, angajamentul luat în faţa lui Traian Băsescu. Executivul vine, la ora 14:00, în faţa Parlamentului, pentru a-şi angaja răspunderea pe un nou program de guvernare. Potrivit premierului, programul prevede, în mare, aceleaşi angajamente ca cel adoptat în 2012.
Guvernul a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, programul pe care îşi va asuma răspunderea.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.
“Noul Guvern, în baza articolului 114 din Constituţia României, îşi va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem! Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern şi aprobate de către Parlament”, a declarat, atunci, Ponta.
Potrivit MEDIAFAX, unele dintre prevederile cuprinse în program vizează lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite.
De asemenea, se stipulează că Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.
Limita maximă până la care ar urma să crească, în etape, până în 2016 salariul minim este în programul noului Guvern mai mică decât limita superioară asumată de Guvernul USL în decembrie 2012, fiind calculată acum la 1.100 lei, faţă de ţinta de 1.200 lei fixată atunci pentru acelaşi interval.
Programul adoptat de Guvern mai prevede, între altele, aplicarea noilor Coduri, aplicarea corectă şi completă a legislaţiei europene, adoptarea noului Cod al insolvenţei, a programului pentru stoparea criminalităţii, construirea de noi penitrenciare, implementarea conceptului de “Cartier pentru justiţie”.
Totodată, Guvernul îşi propune, în programul aprobat, la capitolulul “Minorităţi”, crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului.
“Guvernul României se va implica pentru asigurarea dreptului de a-şi păstra şi dezvolta liber exprimarea identităţii etnice pentru toţi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale, astfel încât să se poată manifesta pe deplin în viaţa publică, în administraţie şi justiţie, în sfera culturii, limbii, religiei, educaţiei, vieţii publice, în conformitate cu Constituţia României, cu angajamentele României în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum şi cu documentele europene şi internaţionale în materie. Vor fi stimulate efortul comun şi dialogul cu minorităţile naţionale în vederea îmbunătăţirii actului decizional şi afirmării identităţii etnice”, se arată în comument.
Guvernul precizează că principiul de bază în relaţiile interetnice trebuie să fie egalitatea deplină de drepturi şi şanse de afirmare a identităţii. “Politica faţă de minorităţi vizează păstrarea, afirmarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice prin politici afirmative; combaterea discriminării şi promovarea toleranţei; promovarea valorilor diversităţii culturale; încurajarea dialogului interetnic; eliminarea oricărei forme de extremism, şovinism, antisemitism; îmbunătăţirea situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu”, se arată în program.
La capitolul “Dezvoltare şi Administraţie” din Programul pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament se stipulează că vor fi “măsuri pentru promovarea identităţii colectivităţilor locale prin stabilirea cadrului legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă”.
O altă prevedere nou introdusă stabileşte că vor fi măsuri şi pentru promovarea imaginii colectivităţilor locale prin sprijinirea şi susţinerea campaniilor de creare a brandurilor locale pentru produse tradiţionale, resurse naturale, turistice, culturale, istorice, de interes deosebit.
Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
O moţiune de cenzură este iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.
PDL a decis, luni, să iniţieze strângerea de semnături inclusiv de la PNL şi PMP pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta 3, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu. “Liderii de grup (ai PDL – n.r.) sunt autorizaţi să meargă şi să strângă semnături inclusiv la PNL, inclusiv la PMP, lista cu semnături este deschisă oricărui membru al Parlamentului care înţelege că Guvernul Ponta 3 e ca o matrioshka”, a arătat el.
Liberalii au anunţat că urmează să discute în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului de marţi despre posibilitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta 3.
realitatea.net
 
 

Vezi si

AUR a depășit USRPLUS în sondaje și a ajuns pe locul al treilea

In exclusivitate pentru Ziare.com, sociologul Vladimir Ionas, de la Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a …

14 comments

 1. Programul cabinetului Ponta 3 este un program paravan. Multe dintre angajamentele luate în 2013 nu se mai regăsesc în noul program
  Victor Ponta va veni în fața Parlamentului cu un nou program, care nu este altceva decât un program paravan, făcut pe picioare și care nu oferă termene și măsuri concrete.
  Nu ne miră că asemenea obiective economice liberale sunt plasate fără termene de realizare, în condiţiile în care UDMR a votat în decembrie 2012 împotriva programului de guvernare al USL, implicit împotriva acestor măsuri.

 2. Multe din angajamentele luate in 2013 de Victor Ponta nu s-au mai finalizat. Vine acum cu un nou program: Ponta3 ,care nu este decat un paravan, un proiect facut pe “genunchi” care nu ofera masuri concrete.

 3. In 2013 Victor Ponta si-a luat multe angajamente pe care azi nu le mai poate finaliza! Vine acum cu un nou program: Ponta3 ,care nu este decat un paravan, un proiect facut pe “genunchi” care nu ofera masuri concrete.

 4. Mereu am cosiderat ca Ponta are o fata ascunsa, acum imi si demonstreaza ca are una. Tot demonstreaza asta de cateva luni bune. Este clar ca daca va organiza in paralel aceste alegeri, PSD va avea avantaj. Deci urmeaza promisiuni, populism, minciuni..

 5. Guvernul Ponta facut in urma iesirii de la guvernare a PNL si prin cooptarea UDMR la guvernare nu respecta absolut nimic. Toate masurile din acest program sunt facute fara temeiuri legale si fara a specifica ceva concret. Masurile PNL din programul comun al USL sunt acum demne de urmat de catre cei de la UDMR, care nu demult, mai précis in 2012 au votat impotriva, iar acum si le asuma alaturi de PSD ca masuri proprii.

 6. Acest nou guvern cu asa –zisul program de guvernare nu este unul care sa se plieze pe ceea ce vrea poporul sau sa fie ceea ce a votat poporul. Este un program de guvernare facut pe genunchi. UDMR in 2012 a votat impotriva programului de guvernare USL, dar acum il sustine. Isi schimba optiunile dupa propriile interese.

 7. Cabinetul Ponta 3 nu este altceva decat un parvan facut la repezeala, care nu ofera niste masuri concrete iar multe din angajamentele luate in 2013 nu se mai regasesc in noul program Victor Ponta. Nu ne mira ca asemenea obiective economice liberale sunt plasate fara termene de realizare, in conditiile in care UDMR a votat in decembrie 2012 impotriva programului de guvernare USL, implicit impotriva acestor masuri.

 8. Cum am putea avea increde intr-o persoana care se alieaza cu “dusmanii”? S-a aliat cu dusmanii, voturi impotriva?! Ce-i asta!? in nicio tara democratica nu se face asta ptr niste voturi!

 9. pur si simplu nu ii intereseaza ce s-a propus anul trecut de facut ca plan si acum aducew un alt plan ca doar romanii pentru planul ala au votat da de ce i-ar interesa pe parlamentari sau pe ponta.

 10. In 2013 Victor Ponta si-a luat multe angajamente pe care azi nu le mai poate finaliza!Vine acum cu un nou program…Ponta3 ,care nu este decat un paravan…un proiect facut pe “genunchi” care nu ofera masuri concrete!!!

 11. Angajamentele luate de Victor Ponta nu se mai regasesc in programul sau de guvernare,dupa ce si-a atins telul sustinut de USL, acesta s-a debarasat cu usurinta de PNL fara scrupule .

 12. Programul cabinetului Ponta 3 este un program paravan. Multe dintre angajamentele luate in cabinetul Ponta II nu se mai regăsesc în noul program.
  Victor Ponta va veni în fața Parlamentului cu un nou program, care nu este altceva decât un program paravan, făcut pe genunchi și care nu oferă termene și măsuri concrete.
  Nu ne miră că asemenea obiective economice liberale sunt plasate fără termene de realizare, în condiţiile în care UDMR a votat în decembrie 2012 împotriva programului de guvernare al USL, implicit împotriva acestor măsuri.

 13. Acest nou program al cabinetului Ponta 3 nu e altceva decat un program paravan facut in graba care nu ofera termene si masuri concrete. Multe din angajamentele luate in 2013 nu se mai regasesc in noul program Victor Ponta si nu ne mira ca obiectivele economice liberale sunt plasate fara termene de realizare, in conditiile in care UDMR a votat in decembrie 2012 impotriva programului de guvernare USL, si deci impotriva acestor masuri.

 14. Victor Ponta va veni in fata Parlamentului cu un nou program,care nu este altceva decat un program paravan, facut pe picioare si care nu nu ofera termene si masuri concrete. Nu ne mira ca asemenea obiective economice liberale sunt plasate fara termene de realizare, in conditiile in care UDMR a votat in decembrie 2012 impotriva programului de guvernare al USL, implicit impotriva acestor masuri.