Saturday , February 24 2024

Bugetul pe anul 2019, adoptat de Parlament fără nicio modificare

Bugetul a trecut de Parlament nemodificat. Şeful statului a cerut să fie refăcute calculele, deoarece guvernul nu ar avea atât de mulţi bani. Miercuri, parlamentarii au votat să-i trimită președintelui Klaus Iohannis legea sub aceeași formă.

Cu 245 de voturi „pentru” și 114 „împotrivă”, bugetul pe anul 2019 a fost adoptat din nou de Parlament, chiar în forma inițială care a ajuns la președintele Iohannis pentru prima oară.

Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii bugetului, așadar bugetul pe anul 2019 va intra în dezbaterea plenului exact așa cum a fost trimis șefului statului de prima oară. S-au înregistrat 23 de voturi ”pentru” şi 13 ”împotrivă”. Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră.

De altfel, ședinţa a început cu o dispută între social-democraţi şi liberali cu privire la discuţiile generale asupra proiectului. Senatorul liberal Florin Cîţu a cerut ca înainte de discutarea amendamentelor să existe o dezbatere generală de câteva minute.

În replică, preşedintele Comisiei de buget de la Senat, social-democratul Viorel Arcaş, a susţinut că nu au ce să dezbată. „Ce dezbateri? Am trimis-o la CCR, venită înapoi, avem aceleaşi motive în afara celor de neconstituţionalitate. Nu avem ce dezbate”, a spus Arcaş.

Liberalul Iulian Huţucă a intervenit, precizând că lipsa de dezbatere şi de transparenţă „adânceşte prăpastia între societate şi stat”.

„Lipsa de dezbatere şi de transparenţă adânceşte prăpastia între societate şi stat şi ar trebui cumva să avem dreptul de a obţine informaţii, libertatea de gândire şi exprimare, libertatea de a te opune şi de a gândi diferit. De ce să încălcăm o cutumă parlamentară care permite o dezbatere generală pe orice fel de subiect?”, a menţionat Huţucă.

De asemenea, deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut dezbateri generale pe cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii bugetului pe 2019.

Preşedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcaş, a refuzat solicitarea de a face la începutul şedinţei dezbateri generale. „Aveţi amendamente pe punctele solicitate de preşedinte, conform Regulamentului nu putem face în afara celor solicitate, (…) au fost depuse amendamente, să vedem atunci cine susţine, unde se încadrează”, a arătat Arcaş.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest lucru este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

digi24.ro

Vezi si

Rata de sărăcie în rândul tinerilor este de patru ori mai mare în România decât în UE

România avea în 2022 cea mai ridicată rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor …