Saturday , December 3 2022

Brexit. "Românii care sunt deja în Marea Britanie nu vor pierde niciun drept"

S-au făcut ”progrese suficiente” în prima fază a negocierii Brexitului, a anunţat vineri, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker. Reacţia acestuia a venit în urma întâlnirii cu premierul britanic, Theresa May, tansmite BBC News, preluat de News.ro.
TOPSHOT-BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT

Theresa May a mers vineri dimineaţa la Bruxelles, în urma unor negocieri, în noaptea de joi spre vineri, asupra problemei frontierei irlandeze. Cetăţenii europeni din Regatul Unit ”vor putea să trăiască în continuare ca înainte”. ”Rezultatul de astăzi este, desigur, un compromis”, a declarat Juncker în conferinţa de presă comună cu May.
Negocierile au fost ”dificile atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru UE”, a adăugat el, iar potrivit premierului May să se ajungă în acest punct ”a necesitat concesii de o parte şi de cealaltă”.
Conducătoarea Partidului Unionist Democratic (DUP) din Irlanda de Nord, Arlene Foster, s-a declarat vineri ”mulţumită” de modificări potrivit cărora ”nu există vreo linie roşie la Marea Irlandei”.
Conform Digi 24, importanţa momentului a fost subliniată şi de europarlamentarul român Siegfried Mureşan, care consideră că “Uniunea Europeană a câştigat pe toată linia” şi aprecizează că “românii care sunt deja în Marea Britanie nu vor pierde niciun drept”.
Mai jos, postarea integrală de pe Facebook a eurodeputatului Siegfried Mureşan:
“IMPORTANT
Chiar acum la Bruxelles Jean-Claude Juncker a anunțat că s-au înregistrat progrese decisive în negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie legate de Brexit.
Cel mai important lucru: toate drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie vor fi păstrate. Cetățenii români care sunt deja în Marea Britanie nu vor pierde niciun drept. Formalitățile pentru obținerea certificatului de rezidență după #Brexit vor fi simple și ieftine.
În plus, Marea Britanie s-a angajat să își plătească toată datoria la bugetul UE.
Uniunea Europeană a câștigat pe toată linia.”

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …