Tuesday , November 28 2023

Botiş: Şi eu am votat reducerea TVA. Legislativul s-a pronunţat, Executivul trebuie să aplice

Ioan Botis, ministrul Muncii
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, că atâta timp cât Legislativul s-a pronunţat asupra neimpozitării pensiilor mai mici de 2.000 de lei, Executivul trebuie să aplice, recunoscând că a votat şi el reducerea TVA la 5 % pentru alimentele de bază.
Ioan Botiş a arătat că, potrivit principiului separării puterilor în stat, este atribuţia Parlamentului de a vota legi, iar a Executivului de a le pune în aplicare.
“Legislativul s-a pronunţat, noi, Executivul, trebuie să punem în aplicare”, a susţinut ministrul Muncii.
În ce priveşte reducerea TVA la 5 % pentru alimentele de bază, ministrul Ioan Botiş a recunoscut că a votat pentru această măsură. “Am votat şi eu această lege”, a adăugat demnitarul.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional.
Tot marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că “venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare”.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat agenţiei MEDIAFAX că parlamentarii PDL şi UDMR nu au ştiut ce votează atunci când au decis scăderea TVA la alimentele de bază şi că taxa nu poate scădea pentru că s-ar încălca acordul cu Fondul Monetar Internaţional.
Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat la rândul său, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PDL a votat din greşeală cele două proiecte privind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, precizând că parlamentarii partidului vor depune o iniţiativă de anulare a acestora.
El a susţinut că a fost o neînţelegere între reprezentanţii comisiilor care au făcut raportul şi liderul grupului deputaţilor PDL.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că îşi asumă greşeala privind votarea de către PDL a celor două proiecte de lege privind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.
“A fost o confuzie pe care mi-o asum”, a precizat Toader.
Toader a mai spus că PDL va depune miercuri o iniţiativă legislativă de anulare a celor două proiecte de lege.

Vezi si

Gorghiu: Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă pentru o infracțiune asimilată celei de evadare

Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, între 6 luni și …