Saturday , April 20 2024

BOR interzice manastirilor sa mai cazeze si sa omeneasca pelerini fara binecuvantarea Patriarhiei

manastire

BOR a pus piciorul in prag in ceea ce priveste turistii care ajung prin intermediul agentiilor de turism sau nu la manastiri unde sunt cazati si omeniti.
Se pare ca singura modalitate de a iti petrece cateva zile in linistea unei manastiri din tara este sa primesti binecuvantarea Bisericii.
“În fiecare eparhie, pentru grupurile de pelerini, cazarea sau masa se va oferi de mănăstiri sau parohii doar după ce conducătorul grupului face dovada că respectivul pelerinaj se desfăşoară cu binecuvântarea autorităţilor bisericeşti abilitate”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod din 28 octombrie.
Motivaţia acestei măsuri este explicată prin faptul că “mănăstirile, fără a solicita grupurilor documente justificative referitoare la relaţia cu Biserica Ortodoxă Română, onorează toate solicitările pentru masă ori cazare, eliminând, în acest fel, diferenţele dintre un grup organizat cu binecuvântarea Bisericii şi cel de la o societate/asociaţie privată”.
Reprezentanta unei agentii de turism a marturisit ca acest lucru inseamna incalcarea drepturilor omului.
“Cei care merg la o mănăstire pentru închinăciune sunt toţi pelerini sau turişti. Turişti sunt pentru că beneficiază de servicii turistice, pelerini sunt pentru că merg la locuri de închinare. Nu sunt de acord cu această interdicţie, toţi suntem români, bisericile sunt ale noastre, ale românilor, mănăstirile, de asemenea, banii noştri sunt acolo. Noi, când mergem, depunem nişte jertfe, chiar şi acatistele pe care omul le lasă să le fie citite numele, pomenite la altar… Oricum, la mănăstire nu se merge gratis, sunt spaţii de cazare dedicate pelerinilor, turiştilor care vin să înnopteze la dumnealor. Atâta vreme cât e casa Domnului, nu ai cum să-mi interzici mie, ca agenţie de turism, să merg. Banii mei nu au altă culoare, de ce Basilica să pună monopol pe ceva? Aici nu suntem stat în stat, a căzut forma aceea de guvernământ unică”, a declarat Mariana Marcucci pentru Ring.
“Este pe linia «niciun ban în afara sistemului, totul la noi». Pierdeau controlul, că mai stăteau pe la mănăstiri, pe la biserici unii, alţii, mai plăteau direct, iar patriarhia nu mai putea să-şi ia zeciuiala ei, şi zeciuiala nu se poate lua decât dacă toată lumea trece prin Basilica Travel, care este a patriarhiei”, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …