Friday , April 19 2024

Boloș: Creșterea vârstei de pensionare și alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR însă termenul este anul 2035

 Majorarea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR, iar soluția tehnică este la Ministerul Muncii, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș: „O decizie se va lua la nivelul coaliției de guvernare, având în vedere că este un jalon cu extrem de mare impact”.

„Creșterea vârstei de pensionare și alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale și pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce privește cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană. Sunt cele mai grele jaloane și trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc”, spune Marcel Boloș, conform Mediafax.

El a precizat că, în conformitate cu legislația existentă, alinierea vârstei de pensionare la bărbați și femei este trecută „textual” în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Detaliile tehnice le pot oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârșit al acestui jalon”,menționează Marcel Boloș.

El a fost întrebat în legătură cu faptul că jalonul prevede pensionarea facultativă până la vârsta de 70 de ani.

„Jalonul vorbește despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani, respectiv acordarea anumitor facilități pentru cei care au depășit vârsta de pensionare și sunt activi pe piața muncii. Așa prevede jalonul, dar, repet, soluția tehnică este la Ministerul Muncii și este o decizie care se va lua la nivelul coaliției, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populației și trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informații decât cele care sunt în jalon”, precizează Boloș.

PSD se opune creșterii vârstei de pensionare, a transmis marți secretarul general al social-democraților, Paul Stănescu. „Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați”, spune el.

„PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură. Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja”, potrivit unui comunicat de presă transmis de secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

PNL: Comunicatul PSD referitor la creșterea vârstei de pensionare lansează un fake news

Comunicatul PSD referitor la dezacordul lor privind creșterea vârstei de pensionare lansează un fake news care va genera îngrijorare, pe care tot PSD ar urma să o exploateze politic, afirmă fostul ministru PNL al Muncii Raluca Turcan.

„Comunicatul PSD referitor la dezacordul lor privind creșterea vârstei de pensionare lansează un fake news care va genera îngrijorare, pe care tot PSD ar urma să o exploateze politic. Am verificat din nou și nu știe nimeni de existența vreunui proiect de creștere a vârstei de pensionare în România. Nu există pe nicăieri un asemenea proiect. Mă întreb atunci, de unde această solicitare publică a PSD față de PNL?”, scrie pe Facebook Raluca Turcan. (Mediafax)

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …