Tuesday , January 31 2023

Bogdan Gheorghiu: Taxa pe filmele online nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii

Taxa pe filmele online nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică, afirmă ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

“În urma dezinformării apărute în spațiul public, aș dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților și a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui (USR) l-a coordonat. Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent și până la 5 aprilie și a fost prezentat în primă lectură, în ședință de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcția de ministru”, spune Gheorghiu, într-o declarație de presă transmisă miercuri.
Potrivit ministrului interimar al Culturii, cuantumul de 4% al acestei contribuții a fost propus de Alianța Producătorilor de Film și ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanțare a producției de film românesc, dar, ca urmare a dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților acest procent a fost diminuat la 2%.
“Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției, cum este cazul Franței. Nu am văzut să crească prețul abonamentului în niciuna dintre aceste țări. În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susținut modificarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale în direcția posibilității statelor membre de a crește fondurile cinematografice cu această contribuție a actanților online. Concluzia este că unii, chiar dacă știu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranța în rândul românilor”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.
Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputat USR, a susținut că Guvernul Cîțu se pregătește să introducă o taxă de 4% asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost.
Claudiu Năsui mai spune că “banii pentru această taxă vor veni tot de la clienții care plătesc și vor merge către netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie, care se află în vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro”.

Vezi si

Victor Pițurcă, plasat sub control judiciar. Fiul său, Alexandru, pus și el sub acuzare

Victor Pițurcă a fost pus în libertate sub control judiciar marți dimineață. Alexandru Pițurcă, fiul …