Thursday , December 1 2022

Bogdan Aurescu, după discuțiile cu ministrul german de Externe: Am asigurat că putem oferi securitatea granițelor externe ale UE

aurescu-steinmeier

Frank-Walter Steinmeier se află într-o vizită oficială în România. Politicianul german are programate convorbiri politice cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Declarațiile ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier:
“E a treia vizită şi recunosc că a trecut prea mult de la ultima mea vizită, de acum șase ani. Recent ne-am văzut în Riga şi aceste întâlniri bilaterale trebuie continuate. Am vorbit cu preşedintele şi cu premierul şi acum am avut un prim schimb cu delegaţiile.
Remarc cât de mult au crescut relațiile româno-germane în aceşti ultimi ani. Ziua se va termina în Sibiu, vă mulțumesc, pentru invitație, și acest lucru demostrează că politica externă nu e condusă doar de Ministerul de Externe, ci calitatea relațiile dintre state contează mai mult şi faptul că oamenii pot aduce o schimbare este un principiu aplicabil în general și pentru membrii comunității germane din România, care au o istorie de peste 900 de ani. Și azi în Sibiu vom observa contribuţia minorității nemţeşti şi o vom onora într-un eveniment special. Vrem să continuăm tratatul de prietenie și buna cooperare româno-germană. Identitatea şi naţionalitatea sunt într-un raport de pace. Asta ar trebui să fie valabil şi în alte ţări cum ar fi Ucraina de est.
Vom vorbi de minoritatea germană din România. Azi dimineață am vorbit de 50.000 de români care lucrează în Germania. Au fost discuţii că sunt angajatori de diferite mărimi în Germania şi m-am exprimat asupra faptului că multe persoane sunt afectate de prejudecăţi. Aceste prejudecăți au existat. E un studiu cu cifre uimitoare şi care exprimă faptul că românii sunt cel mai bine integrat grup în piaţa muncii.
Înainte de a fi dat publicității acest studiu, se ştia că Germania profită de pe urma celor care lucrează acolo. Acest studiu a confirmat acest fapt.
Acest lucru a fost exprimat în discuţia cu preşedintele – progresele României din ultimii 25 de ani şi parteneriatul activ din UE. Investitorii germani apreciază România.
Unde sunt probleme le-am subliniat în discuția cu ministrul Aurescu: deficitele sistemului judiciar şi transparenţă. Cu delegaţia germană am folosit ocazia de a motiva Guvernul să continue reformele.
Acum nu putem să nu vorbim şi de Ucraina, ca miniștri de Externe, și mă tem că acest lucru va continua o bună perioadă de timp.
Acordurile de la Minsk, încheiate acum o lună, trebuie să ne îngrijim ca măsurile să fie respectate. Am convenit la Riga acum o săptămână că s-a făcut un început clar, există o reducere semnificativă a violenţei, după greutăţile de la început. Astăzi nu mai avem sute de încălcări ale armistiţiului. Nu mai sunt semne de întrebare. A început retragerea armamentului greu, am auzit că au fost discuţii referitor la ce se poate face pentru îmbunătăţiri.
Vom creşte misiunea de observare de la 500 la 1.000 de persoane. E important și ca misiunea să obțină acordul de a controla modificările, chiar și pozitive care au avut loc, şi a fost un obiect al negocierilor care au încep la Berlin. E important ca OSCE să nu observe doar deplasarea armamentului greu ci ar trebui să observe în ce direcție este retras armamentul greu, pentru a se calcula și cât de repede acestea pot fi activate.
De exemplu, azi dimineață auzim că OSCE are mai multe posibilități de a observa retragerea şi de a controla retragerea armamentului greu. E un pas în direcția bună. Chiar şi dacă am obţinut o reducere a violenţei, armistiţiul rămâne. Nu este nici acum o situație de la sine înţeleasă şi avem nevoie de o soluţie politică. Trebuie să lucrăm la asta. Am stabilit asta în discuțiile comune. Este în interesul nostru comun şi sperăm că paşii de implementare vor putea fi dezvoltaţi”.

Vezi si

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023; indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se plafonează

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie …