Sunday , April 21 2024

Boc: Până la finalizarea restructurării, în sănătate nu se poate angaja decât un om la şapte plecaţi

Emil Boc
Premierul Emil Boc a declarat marţi că deocamdată în sistemul medical nu se poate angaja decât o persoană la şapte posturi eliberate, arătând că în urma cererii ministrului Sănătăţii de deblocare a angajărilor în sistem a cerut o reevaluare a tuturor posturilor disponibile ca urmare a restructurării
Întrebat dacă se opune reluării angajărilor în sănătate, premierul Boc a spus că nu se opune niciunei proceduri legale, dar că pentru a fi deblocate posturi în sistemul medical trebuie analizate mai întâi rezultatele restructurării în acest domeniu.
“În acest moment există posibilitatea ca unul din şapte să se angajaze potrivit procedurilor legale şi acest lucru se derulează. Am cerut să se facă o reevaluare per sistem şi să se vadă, în urma aplicării prevederii legale a angajării unul din şapte, câte posturi sunt disponibile, să se acorde acolo unde sunt probleme de sistem, iar după aceea vom discuta, în urma finalizării procesului de restructurare, etapa 1 septembrie, ce resurse umane putem avea, pentru că nu poţi, pe de o parte, să faci o restructurare şi, pe de altă parte, să facem angajări în acelaşi timp”, a declarat Emil Boc.
Problema deblocării a mii de posturi în sistemul sanitar în varianta propusă de ministrul Sănătăţii este respinsă de factorii decidenţi ai Executivului, au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse din cadrul coaliţiei de guvernământ.
“A fost o discuţie foarte aprinsă în coaliţie. Ministrul Sănătăţii a cerut deblocarea a mii de posturi, dar acest lucru a fost respins categoric de premier, dar şi de ministrul Finanţelor”, au precizat sursele citate.
În aceeaşi şedinţă, Cseke Attila a cerut şi majorarea salariilor medicilor prin noua lege a salarizării, dar acest subiect nu a fost abordat în maniera radicală în care a fost discuţia privind deblocarea posturilor, au mai spus sursele citate.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut în şedinţa de Guvern din 18 august deblocarea de urgenţă a posturilor din sistem care trebuie ocupate imediat. El spunea atunci că o decizie în acest sens ar putea fi luată de Executiv în următoarea şedinţă.
“Nu cred că vor putea fi deblocate toate posturile, dar măcar cele care trebuie urgent ocupate”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Premierul Emil Boc declara, sâmbătă, că în luna septembrie se va face o analiză cu privire la posturile care pot fi deblocate în sistemul sanitar şi la numărul acestora, menţionând că este vorba şi despre posturi din justiţie, administraţie şi învăţământ superior.
Propunerea ministrului Sănătăţii de deblocare a posturilor a fost făcută în urma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav.
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) declara că la Secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar.
Marius Savu a spus că una dintre problemele sistemului de sănătate este legată de lipsa de personal, acest lucru fiind resimţit şi la Maternitatea Giuleşti. El a subliniat însă că noi angajări ar putea fi făcute numai după ce autorităţile vor debloca posturile.
Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.
Posturile în sănătate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărul angajaţilor a scăzut continuu, mulţi dintre aceştia solicitând ieşirea din sistem. Managerii spitalelor au atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că, din cauza blocării posturilor, o asistentă medicală trebuie să se ocupe de mulţi copii şi nu poate face faţă solicitărilor.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …