Saturday , June 22 2024

Boc, certat în PDL. Udrea a facut pe moderatorul conflictului

Elena Udrea
Preşedintele PDL, Emil Boc a fost pus luni seară la zid de proprii parlamentari şi aleşi locali care i-au imputat prestaţia miniştrilor din cabinetul său pe care nu-i poate să-i ţină în frâu şi care nu ascultă de nimeni. Unii au cerut şi o eventuală înlocuire a miniştrilor, la 1 septembrie, care să se facă după criterii clare. Potrivit cotidianului „Gândul”, liderii PDL s-au certat mai bine de şase ore pe tema susţinerii Guvernului şi a potolirii prin sancţiuni dure a criticilor de meserie din partid, gen Sever Voinescu sau Cristian Preda, informeaza ImpactNews.
“După semnalul dat de Elena Udrea, care l-a dojenit pe Emil Boc pentru indulgenţa sa faţă de criticile din interiorul PDL, preşedintele democrat-liberalilor a prins glas, trecând la avertizările directe. În şedinţa de luni seară, ce a durat mai bine de cinci ore, prelungindu-se până la ora unu şi jumătate dimineaţa, Boc i-a nominalizat direct pe deputatul Sever Voinescu şi pe europarlamentarul Cristian Preda (care au cerut în repetate rânduri remanierea Guvernului) întrebându-i retoric pe membrii Biroului Permanent: E posibil să spună asemenea lucruri? Cine mai mişcă de acum încolo mişcă pentru ultima dată!”, se arată în materialul publicat de “Gândul”.
Boc a încercat pe un ton ameninţător să-şi recâştige autoritatea de lider, anunţându-şi colegii de partid prezenţi la şedinţă că va da dovadă de „toleranţă zero” de acum înainte faţă de orice disidenţă.
Parlamentarii democrat-liberali i-au dat însă peste nas invitându-l să testeze intoleranţa faţă de proprii miniştri.
“Deciziile trebuie să vizeze în primul rând cabinetul dumitale. Derapajele nu le-au avut mai întâi membrii de partid, ci membrii Guvernului”, i-ar fi replicat deputatul Cezar Preda, încurajat de criticile mascate formulate în aceeaşi zi de ministrul Elenba Udrea la adresa liderului partidului.
De altfel, Elena Udrea a jucata rolul de mediator destul de bine între parlamentarii, liderii de filiale şi primarii nemulţumiţi de comportamentul unor miniştri şi Emil Boc, arogându-şi deja un rol mult mia important în partid.
“Miniştrii au agendă proprie! Nu ascultă de nimeni! Iau decizii, iar noi ne trezim că nu mai avem bani la primării! Un guvern trebuie să funcţioneze ca o echipă, nu să aibă proiecte individuale”, a reclamat primarul Braşovului, George Scripcaru, susţinut de colegul său de la Arad, Gheorghe Falcă, notează ziarul.
Mai toţi cei care au venit cu jalba în proţap la şedinţa de partid de luni seară şi-au îndreptat criticile în special spre ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu: “Face politica lui proprie şi personală. Nu ştie altceva decât să taie”, au remarcat nervoşi câţiva parlamentari pedelişti.
De critici nu au scăpat nici ministrul Agriculturii, căruia i s-a reproşat lipsa de viziune, şi nici şeful Educaţiei, Daniel Funeriu, criticat pentru comasarea şcolilor şi pentru faptul că nu a deblocat investiţiile derulate între firme şi primării.
Unii pedelişti au cerut ca o eventuală înlocuire a miniştrilor, la 1 septembrie, să se facă după criterii clare, notează “Gândul”.” Cei care vor să fie miniştri să-şi depună din timp candidatura! Să ştim ce expertiză au şi să-i evaluăm, nu să ne trezim că au fost numiţi direct, fără să ştim nimic!”, a fost solicitarea preşedintelui PDL Dâmboviţa, Florin Popescu, unul din apropiaţii Elenei Udrea.
Dealtfel, Udrea pare a se fi simţit ca peştele în apă la întrunirea respectivă. Cotidianul citat arată că ea a fost cea care a moderat litigiile dintre cele două tabere şi nu Boc.
Ministrul Dezvoltării le-a promnis nemulţumiţilor că Executivul va prezenta, până la 1 septembrie, concluziile asupra activităţii Guvernului. “S-ar putea ca lipsa de decizie să fie din cauză că cei care trebuie să evalueze activitatea şi să ia deciziile sunt chiar miniştrii”, a spus Udrea, susţinută de secretarul general al PDL, Vasile Blaga: “Trebuie făcută evaluarea, iar la 1 septembrie să spunem care este rezultatul”.

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …