
Introducerea pe lista patriarhilor români, care să fie infăţişaţi pe o serie numismatică iniţiată de BNR, a patriarhului Miron Cristea a provocat un adevărat scandal mediatic. Primul care a avut o poziţie virulentă asupra deciziei BNR este Muzeul Holocaustului din Washington, care explică comportamentul antisemit al lui Miron Cristea.
“Patriarhul Miron Cristea este o ruşine”
Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale de la Muzeul Holocaustului din Washington, spune că este şocat de decizia BNR de a bate o monedă care îl prezintă pe patriarhul Miron Cristea, cel care a condus Biserica Ortodoxă Română între 1925 şi 1939 şi care a fost şi premier între 1938 şi 1939, acesta fiind responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei. În urma acestei decizii, 225.000 de evrei (37% dintre evreii din România acelor vremuri) au rămas fără cetăţenia română.
O altă critică extrem de dură vine şi de la Camera de Comerţ Româno-Americană (CCRA), care cere distrugerea imediată a monedelor. ““Miron Cristea este o ruşine pentru România, mai ales dacă îl comparăm cu episcopul Kiril din Plovdiv, contemporanul său care a ameninţat că se va aşeza pe sine pentru a opri trenurile destinate deportării evreilor. Românii merită mai mult de la Banca Naţională. Moneda trebuie înlăturată urgent, iar toate piesele distruse”, se arată într-un comunicat al CCRA, citat de EVZ.
BOR consideră că patriarhul Cristea e demn de laudă
Biserica Otodoxă Română nu a rămas indiferentă şi a dat replică tuturor acţiunilor luate împotriva monedelor cu patriarhul Miron Cristea. “Patriarhia Română consideră că iniţiativa Băncii Naţionale a României a avut ca scop sublinierea rolului important pe care cei cinci patriarhi l-au avut în promovarea unităţii naţionale şi culturii creştine în vremuri grele pentru istoria poporului român. În concluzie, Banca Naţională a României a dorit să evidenţieze lumina din activitatea patriarhilor României, nu să-i judece post-mortem pentru reale sau presupuse umbre”, este poziţia oficială BOR trimisă într-un comunicat postat pe siteul agenţiei de presă Basilica.
“Biserica Ortodoxă Română susţine că acţiunea de contestare a monedei este nejustificată, pentru că emisiunea monetară evidenţiază lumina, nu umbrele din activitatea lui Miron Cristea. Faptele bune pe care le-a făcut patriarhul sunt însă eclipsate de războiul infam purtat de acesta împotriva evreilor români. Şi Hitler a construit Autobahn-ul (n.r. sistemul de autostrăzi din Germania), dar ce naţiune civilizată ar decide să-i onoreze memoria pentru asta?”, notează comunicatul CCRA.
BNR a decis să lanseze o serie numismatică cu 5 patriarhi români care au avut un rol în construirea creştinismului românesc. Un purtător de cuvânt al BNR spune că moneda de argint face parte dintr-o colecţie de cinci, care prezintă cei cinci patriarhi români care au condus Biserica din 1925 până în 2007. Aceştia sunt Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Iustinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist.