Thursday , March 28 2024

Biserica provoacă scandal pe piaţa monetară naţională

Patriarhul Miron Cristea
Decizia Băncii Naţionale a României de a bate monede cu chipul a cinci patriarhi români, într-o colecţie limitată, a atras reacţii vehemente din partea Camerei de Comerţ Româno-Americană şi a Muzeului Holocaustului din Washington. Ambele instituţii contestă moralitate unui patriarh.
Introducerea pe lista patriarhilor români, care să fie infăţişaţi pe o serie numismatică iniţiată de BNR, a patriarhului Miron Cristea a provocat un adevărat scandal mediatic. Primul care a avut o poziţie virulentă asupra deciziei BNR este Muzeul Holocaustului din Washington, care explică comportamentul antisemit al lui Miron Cristea.

“Patriarhul Miron Cristea este o ruşine”

Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale de la Muzeul Holocaustului din Washington, spune că este şocat de decizia BNR de a bate o monedă care îl prezintă pe patriarhul Miron Cristea, cel care a condus Biserica Ortodoxă Română între 1925 şi 1939 şi care a fost şi premier între 1938 şi 1939, acesta fiind responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei. În urma acestei decizii, 225.000 de evrei (37% dintre evreii din România acelor vremuri) au rămas fără cetăţenia română.
O altă critică extrem de dură vine şi de la Camera de Comerţ Româno-Americană (CCRA), care cere distrugerea imediată a monedelor. ““Miron Cristea este o ruşine pentru România, mai ales dacă îl comparăm cu episcopul Kiril din Plovdiv, contemporanul său care a ameninţat că se va aşeza pe sine pentru a opri trenurile destinate deportării evreilor. Românii merită mai mult de la Banca Naţională. Moneda trebuie înlăturată urgent, iar toate piesele distruse”, se arată într-un comunicat al CCRA, citat de EVZ.
BOR consideră că patriarhul Cristea e demn de laudă
Biserica Otodoxă Română nu a rămas indiferentă şi a dat replică tuturor acţiunilor luate împotriva monedelor cu patriarhul Miron Cristea. “Patriarhia Română consideră că iniţiativa Băncii Naţionale a României a avut ca scop sublinierea rolului important pe care cei cinci patriarhi l-au avut în promovarea unităţii naţionale şi culturii creştine în vremuri grele pentru istoria poporului român. În concluzie, Banca Naţională a României a dorit să evidenţieze lumina din activitatea patriarhilor României, nu să-i judece post-mortem pentru reale sau presupuse umbre”, este poziţia oficială BOR trimisă într-un comunicat postat pe siteul agenţiei de presă Basilica.
“Biserica Ortodoxă Română susţine că acţiunea de contestare a monedei este nejustificată, pentru că emisiunea monetară evidenţiază lumina, nu umbrele din activitatea lui Miron Cristea. Faptele bune pe care le-a făcut patriarhul sunt însă eclipsate de războiul infam purtat de acesta împotriva evreilor români. Şi Hitler a construit Autobahn-ul (n.r. sistemul de autostrăzi din Germania), dar ce naţiune civilizată ar decide să-i onoreze memoria pentru asta?”, notează comunicatul CCRA.
BNR a decis să lanseze o serie numismatică cu 5 patriarhi români care au avut un rol în construirea creştinismului românesc. Un purtător de cuvânt al BNR spune că moneda de argint face parte dintr-o colecţie de cinci, care prezintă cei cinci patriarhi români care au condus Biserica din 1925 până în 2007. Aceştia sunt Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Iustinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …