Monday , November 28 2022

Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie

Biletele de tren de la CFR Călători se scumpesc cu 20%, de la 1 iulie 2022, după ce bugetul companiei, care prevede majorarea de preț, a fost adoptat de către Guvern, a anunțat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

„Guvernul a aprobat astăzi bugetul CFR Călători. Compania CFR Călători a solicitat creșterea tarifelor pentru bilete de la 1 iulie 2022! Mai exact: o majorare cu 20%, după 9 ani în care nu s-a operat vreo modificare de preț. Vorbim de prima actualizare de tarife din 2013 încoace, în condițiile în care prețurile la carburanți și energie electrică au crescut constant! Demersul aparține conducerii CFR Călători care își asumă această solicitare necesară pentru investiții și pentru mentenanță. Suntem conștienți de necesitatea unor investiții continue în infrastructura feroviară, iar CFR Călători este printre principalii beneficiari ai finanțărilor prin PNRR. Voi urmări îndeaproape implementarea proiectelor pentru modernizarea materialului rulant și pentru achiziția de material nou”, a scris ministrul Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Între argumentele invocate în Nota de Fundamentare pentru scumpirea biletelor sunt menționate creșterile de prețuri la motorină și electricitate, fiind dat ca exemplu curentul pentru tracțiunea locomotivelor, care este acum mai scump cu 200%.

De asemenea, se menționează că au crescut și cheltuielile cu reparațiile și întreținerea.

”Cheltuielile cu reparatiile și întreținerea, în valoare de 218.000 mii lei, au fost estimate în anul 2022, în creștere cu suma de 78.442 mii lei față de preliminatul/realizatul anului 2021, creștere datorată necesității efectuării unor reparații la materialul rulant motor, având în vedere, atât vechimea acestuia cât și asigurarea condițiilor de calitate, regularitate și siguranță a circulației pe calea ferată”, se mai arată în Nota de Fundamentare a documentului pus azi pe masa Guvernului pentru aprobare.

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …