Friday , March 24 2023

Bilet trist scris de un deținut politic în anii ’50, descoperit în zidurile Cazinoului Constanța, aflat în renovare

Un bilet scris în limba germană al unui fost deţinut politic din Sibiu a fost găsit în zidurile Cazinoului din Constanţa, aflat în această perioadă în plin proces de renovare. Monumentul a fost renovat și în anii ’50 cu ajutorul deţinuţilor politic. Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a dezvăluit conținutul biletului pe Facebook.

„Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică şi emoţională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deţinut politic din Sibiu. Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. De aici şi aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, a scris primarul Constanţei. Chiţac a făcut publică şi traducerea biletului: „Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deţinut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar şi dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani şi de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viaţa mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”.

„În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință”, a adăugat primarul Constanței.

Vezi si

Un valoros tablou al lui Jackson Pollock descoperit recent în Bulgaria ar fi fost al lui Nicolae Ceauşescu

Bulgaria a deschis o anchetă după descoperirea unei posibile picturi necunoscute anterior a expresionistului abstract …