Saturday , November 26 2022

Bilanţul seismului din Japonia a depăşit 10.000 de morţi şi dispăruţi

Situaţia din Japonia se înrăutăţea, marţi, odată cu ameninţarea unei contaminări radioactive, în urma exploziilor de hidrogen la reactoare ale centralei Fukushima 1, în timp ce numărul morţilor şi persoanelor dispărute a crescut la peste 10.000, relatează agenţia Kyodo.
Bilanţul cutremurului de vineri, cu magnitudinea 9, a trecut de 10.000 de morţi şi dipăruţi, la cinci zile de la dezastru, potrivit Agenţiei Naţionale de Poliţie. Nivelul radiaţiei a înregistrat o creştere în Tokyo şi în regiunea capitalei, iar Ministerul Transporturilor a interzis zborurile deasupra centralei Fukushima 1, pe o rază de 30 de kilometri.
De asemenea, premierul Naoto Kan a cerut persoanelor care locuiesc pe o rază de 20-30 de kilometri în jurul acesteia să rămână în casă.
Agenţia Naţională de Poliţie a identificat până acum 1.600 de trupuri neînsufleţite, dintre care aproximativ 420 au fost predate familiilor lor. Provocarea majoră a momentului este găsirea unor modalităţi de livrare a ajutoarelor vitale, cum ar fi hrană şi combustibil, către supravieţuitori, în zonele devastate, subliniază Kyodo.
Aproximativ 520.000 de persoane au fost cazate în peste 2.500 de adăposturi. Dar, de miercuri, temperaturile în regiunea Tohoku, afectată de cutremur, urmează să scadă, în contextul în care zona se confruntă cu o lipsă de pături şi hrană. Guvernatorul din prefectura Miyagi, Yoshihiro Murai, a declarat luni seara, într-o conferinţă de presă, că cele mai mari probleme sunt lipsa combustibilului la spitale şi în zonele de coastă devastate.
Numeroase spitale nu pot face faţă numărului mare de răniţi, din cauza lipsei de materiale medicale, în contextul în care autorităţile locale au fost copleşite de numărul de corpuri recuperate dintre ruine. Acestea nu au reuşit să furnizeze suficient spaţiu pentru morgi şi sicrie, iar întreruperea curentului electric face imposibilă producerea gheţii, necesară la păstrarea cadavrelor, potrivit unor oficiali.
De asemenea, benzinăriile din regiunile Tohoku şi Kanto acordă prioritate la alimentare vehiculelor pentru intervenţii, care se îndreaptă către regiunile afectate de cutremur.
De asemenea, Agenţia pentru Managementul Incendiilor şi Dezastrelor a anunţat că numărul clădirilor distruse complet sau parţial de cutremur a ajuns, luni, la 72.945. Până în prezent, au fost salvate aproximativ 25.000 de persoane, între care şi o bătrână, în vârstă de aproximativ 70 de ani, scoasă în viaţă, după 92 de ore, dintre dărâmăturile casei sale, la Otsuchi, în prefectura Iwate.
Totodată, s-a confirmat că aproximativ 2.000 din cei 10.000 de locuitori ai oraşului Minamisanriku, din prefectura Miyagi, pe care Guvernul local nu i-a putut contacta până acum, sunt în viaţă.

Vezi si

Germania: România este de încredere, mai ales în ceea ce priveşte politica de securitate

România s-a dovedit a fi un partener european şi un aliat transatlantic de încredere în …