Sunday , February 5 2023

Bilantul incendiului urias din blocul-turn din Londra a crescut la 12 morti

turn londra

Bilantul incendiului urias ce a cuprins un bloc-turn pe Latimer Road, in vestul Londrei, a crescut la 12 morti, a anuntat Politia Metropolitana.
Bilantul anterior era de sase morti si 74 de raniti, dintre care 12 in stare critica.
Flacarile au mistuit intreaga cladire de 24 de etaje, iar sute de pompieri inca se lupta sa le stinga.
Existau temeri ca imobilul s-ar putea prabusi, dar cladirea a fost declarata sigura. Seful brigazii de pompieri din Londra spune ca in 29 de ani nu a vazut un asemenea incendiu.
Blocul in care se afla 120 de apartamente era incadrat la gradul mediu de risc de incendiu. Acest grad este considerat unul normal.
Imaginile din vestul Londrei sunt dramatice si marturiile cutremuratoare. Oamenii povestesc ca au vazut mai multe persoane care au sarit de la etaj in incercarea de a se salva de foc. Ba chiar o femeie si-a aruncat copilul de la etajul 9 sau 10, in timp ce striga disperata celor de jos sa-l salveze. El a fost prins de un barbat.
Operatiunile de evacuare au durat ore in sir. Cei care au fost evacuati acuza autoritatile ca le-au spus sa ramana in cladire, desi incendiul devenea tot mai violent.
Miercuri, o mobilizare impresionanta de forte a cuprins Londra. Bisericile si-au deschis portile, oferind adapost, mancare si haine celor evacuati din cladire, iar restaurantele au anuntat ca nu vor cere bani pentru mancare si bautura supravietuitorilor.
Au fost create mai multe fonduri de urgenta pentru victime, iar oameni simpli au adus langa blocul turn apa si mancare sau au inceput sa faca cheta in strada pentru a-i ajuta pe cei fugiti din imobil doar cu hainele de pe ei. Oamenii au pierdut prieteni, rude si agoniseala de o viata.
Ambasada Romaniei in Marea Britanie a anuntat ca verifica daca au fost afectati de incendiu si romani si a pus la dispozitie numarul de urgenta 0044/7738716335.

Vezi si

Circulația este oprită sau restricționată pe mai multe drumuri naționale din cauza vremii

Duminică dimineață erau semnalate precipitații sub formă de ninsoare pe raza județelor Alba, Bacău, Buzău, …