Saturday , March 25 2023

Bilanț devastator: Peste 2.600 de morți și 12.000 de răniți în Turcia și Siria după cele două mari cutremure de luni

Seismele violente de luni, de 7,8 și 7,5, plus cele 145 de replici  s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Până acum s-au înregistrat peste 2.600 de morți în Turcia și Siria și peste 12.000 de răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Cifrele oficiale din Turcia afirmă că 1.651 de persoane au fost ucise în 10 provincii, iar alte 11.119 au fost rănite, potrivit ministrului Sănătății din țară. Numărul morților în zonele deținute de guvern din Siria a crescut la 968 de persoane, cu 1.280 răniți, potrivit datelor guvernului de la Damasc și a lucrătorilor de salvare din regiunea de nord-vest controlată de insurgenți. Peste 2.600 de morți în ambele țări, însă căutările continuă. Condițiile de iarnă îngreunează situația miilor de răniți sau celor fără adăpost și eforturile de a găsi supraviețuitori, pentru că vremea s-a răcit dramatic în Turcia în cursul zilei.

Cutremurul a ucis luni peste 2.600 de persoane într-o zonă din sudul Turciei și nord-vestul Siriei, iar condițiile de iarnă îngreunează situația miilor de răniți sau celor fără adăpost, împiedicând totodată eforturile de a găsi supraviețuitori, scrie Reuters. Seismul puternic a doborât blocuri întregi din orașele turcești și a provocat multe pagube în zonele unde se află sirieni strămutați în anii de război. Cel mai mare cutremur care a lovit Turcia în acest secol, a venit înainte de răsăritul soarelui pe o vreme aspră și a fost urmat la începutul după-amiezii de un alt cutremur mare cu magnitudinea 7,5.

„A fost ca apocalipsa”, a spus Abdul Salam al-Mahmoud, un sirian din orașul Atareb, din nord. „Este un frig amar și plouă abundent, iar oamenii au nevoie de salvare”. Al doilea cutremur a fost suficient de mare pentru a doborî mai multe clădiri și, la fel ca primul, a fost resimțit în întreaga regiune, punând în pericol salvatorii care se străduiau să scoată victime din moloz. A fost cel mai mare cutremur înregistrat la nivel mondial de SUA, după cel înregistrat în Atlanticul de Sud în august 2021.

 

Vezi si

Poliția Română împlinește 201 ani de activitate

Poliția Română împlinește 201 ani de activitate pe 25 martie 2023. Drapelul  de cinstire a …