Sunday , June 16 2024

Biden anunță, la G7, că SUA pregătesc 4 miliarde de dolari pentru mini-reactoarele nucleare din România

La summit-ul G7 care se desfășoară în aceste zile în Japonia, preşedintele american Joe Biden a anunțat că două instituții financiare din SUA au emis scrisori de interes pentru potenţiale împrumuturi în valoare de până la 4 miliarde de dolari acordate proiectului mini-reactoarelor nucleare din România. E vorba despre proiectul dezvoltat de compania NuScale la Doicești (în Dâmbovița). Proiectul va permite producția de energie curată și va spori securitatea energetică a României.

Comunicatul Casei Albe:

”Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea în premieră în România a unei centrale SMR, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, în total, se ridică la 275 de milioane de dolari în faza inițială.

Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), aducerea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului.

În plus, DFC și U.S. EXIM au emis scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului.

Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”.

Vezi si

„Stă în puterea noastră să descurajăm ura”, campanie împotriva discriminării desfășurată de Poliția Română

În perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională …

error: