Berlusconi zguduie iar Italia cu o criza politica si economica

reportersite
30 septembrie 2013, 9:08

berlusconiIncercarea fostului premier italian, Silvio Berlusconi, de a aduce Italia pe marginea anticipatelor, va avea de intampinat serioase obstacole luni, cand acesta se intalneste cu parlamentarii partidului sau.

Intalnirea, care ar putea duce la o eventuala scindare a partidului de centru-dreapta, vine dupa decizia socanta a lui Berlusconi de a-si retrage ministrii din Guvernul de coalitie al premierului Enrico Letta, scrie REuters.

Decizia lui Berlusconi de a retrage ministrii Partidului Libertatii (PDL) a aruncat Italia in haos politic si a lasat a treia cea mai mare economie a zonei euro fara un guvern functional, continua sursa citata.

Pietele financiare, tot mai nervoase cu privire la Italia dupa o saptamana in care au crescut tensiunile politice, vor incepe sa vanda obligatiunile guvernamentale luni, ceea ce va spori criza.

Letta este nevoit sa mearga in Parlament pentru a gasi sprijin, in urma unui vot de incredere, pentru a-si continua misiunea. Votul ar putea avea loc miercuri, ceea ce inseamna ca urmeaza doua zile de negocieri intre partide. Discutiile incep luni dupa-amiaza, cu o intalnire intre Berlusconi si parlamentarii PDL.

Berlusconi a declarat la sfarsitul saptamanii trecuta ca isi doreste organizarea de anticipate cat mai curand posibil. Acesta se lupta sa nu fie dat afara din parlament, dupa condamnarea pentru frauda primita luna trecuta.

Planurilor sale li se impotriveste presedintele Giorgio Napolitano, care ar trebui sa ordone dizolvarea Parlamentului. Belusconi are opozitie si in propriul partid – unii par dispusi sa il abandoneze si sa sprijine guvernul lui Letta.