Belgia şi-a dat acordul pentru CETA. Românii vor putea călători fără viză în Canada

reportersite
27 octombrie 2016, 16:43

canada-ueCele trei regiuni ale Belgiei s-au înțeles în cele din urmă asupra unei variante modificate a tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA). În aceste condiții, negocierile trebuie reluate între Canada și fiecare stat UE în parte. Între timp, premierul Justin Trudeau și-a anulat participarea la summitul UE-Canada.

„Acord belgian în privinţa CETA”, a anunţat pe Twitter premierul Belgiei, Charles Michel. „Toate parlamentele vor putea aproba acordul până mâine la miezul nopţii. Pas important pentru UE şi Canada.”

Cele trei regiuni ale Belgiei s-au înțeles joi asupra unei variante modificate a tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA). În aceste condiții, negocierile trebuie reluate între Canada și fiecare stat UE în parte.

„Așteptăm un răspuns definitiv din partea entităților federale”, regiunile și comunitățile belgiene care se opun semnării CETA, a declarat Didier Reynders la finalul unei noi runde de discuții.

„Ne vom revedea mâine (joi), la orele 10.00 (08.00 GMT) pentru a defini ce se va spune din partea Belgiei în cursul reuniunilor europene”, a adăugat ministrul federal de externe care a refuzat să vorbească despre un „eșec”.

Belgia trebuie să trimită poziția sa ambasadorilor celor 28 de state membre ale UE care se vor reuni la Bruxelles joi la orele 11.00 (09.00 GMT).