Friday , December 9 2022

BEC: 4, 52% dintre romani au votat pana la ora 10. Prezenta mai mare la oras decat la tara

Până la ora 10, şi-au exprimat opţiunea prin vot 4,52% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale: 4,67% în mediul urban, respectiv 4,32% în mediul rural.
Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Teleorman (8,38%), Brăila 7,43 (%), iar la polul opus, cea mai redusă s-a înregistrat în Timiş (2,37%), Sibiu (2,81%), Arad, (2,91%). În Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 3,9%.
Următorul anunţ va fi făcut la ora 15.30.

Pentru comparaţie, la alegerile parlamentare din 2008, până la ora 10, se prezentaseră la urne 4,87% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, dintre care 4,36% în mediul urban, respectiv 5,58% în mediul rural.
Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat atunci în judeţele Teleorman (8,38%), Ilfov (7,65%), Dâmboviţa (7,06%), iar la polul opus, cea mai redusă s-a înregistrat în Covasna (3,06%). În Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 3,66%.
Aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege parlamentarii, alegătorii putând să îşi exercite dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul şi numai pe baza cărţii de identitate.
Legea menţionează că participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri.
Deputaţii şi senatorii se aleg, la scrutinul de duminică, în colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Astfel, un deputat va reprezenta în Parlament 70.000 de locuitori, iar un senator 160.000 de locuitori.
Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi vor exercita dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din ţara în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa a anunţat vineri, că numărul românilor majori cu domiciliul stabil în străinătate şi, prin urmare, cu drept de vot, este de 441.769.

Vezi si

Ambasadorul României în Austria, chemat în ţară pentru consultări

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări, această decizie …