Wednesday , December 7 2022

Basescu: SMURD nu a fost creat de un singur om

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că SMURD nu a fost creat de un om, statul făcând eforturi uriaşe pentru acest sistem, şeful statului menţionând că, în acest context, abordarea din ultimele zile i se pare “deplasată”.
Declaraţiile preşedintelui:
– Eu aş vrea, poate ca un semn al evoluţiei noastre, nu ştiu ce rost are încrâncenarea asta, să fii împotrivă la orice pleacă de la Preşedinţie… Vreau să cred că măcar cu Legea Sănătăţii am putea s-o dezbatem până la mijlocul lui februarie, până la sfârşitul lui februarie, să intrăm într-o procedură în aşa fel încât înainte de vacanţa de vară să avem legea adoptată, pentru că de forma finală care va fi adoptată depinde cum va arăta legislaţia secundară. Vor trebui reglementări prin Ordine ale miniştrilor, prin Hotărâri de Guvern… Legea face frecvente trimiteri la astfel de legislaţii secundare de diverse tipuri
– La Cotroceni nu a ajuns niciun raport al lui Raed Arafat. Dacă există un raport trimis la Cotroceni, cu siguranţă are un număr de înregistrare. Aici nu se poate mişca nicio hârtie fără număr de înregistrare
– Sunt mulţi interesaţi să blocheze legea. Nu voi spune un nume, dar îi vizează pe cei prin mânile cărora trec milioane fără ca aceşti bani să se regăsească în modernizarea sistemului.
-Nu aş vrea să se repete experienţa de la legea educaţiei, care în dezbatere a fost superpolitizată, şi a fost trecută prin angajarea răspunderii. Aş vrea să avem şansa unei dezbateri decente.
– Intervenţia mea publică a fost atunci când am considerat că s-a depăşit orice limită a dezinformării. Există un SMURD al statului şi un SMURD-fundaţie care poate să facă ce vrea cu banii lui. Nimeni nu va putea face un serviciu de urgenţă separat de cel al statului. Cine va fi autorizat nu poate lucra decât prin 112.
– Mă fac un susţinător al acestei legi, nu neapărat în forma în care este
– SMURD n-a fost creat de un om, abordarea din ultimele zile este deplasată. Statul român a făcut eforturi uriaşe pentru dotarea SMURD-ului şi a Ambulanţei. SMURD este un sistem creat de statul român, care poate fi condus de un om sau de altul. Nu a venit niciun personaj din ţara asta cu banii în buzunar
– Noua lege deschide o portiţă către administraţiile locale, ceea ce mi se pare în regulă
– Cei care au proiectat ideea privatizării SMURD nu au făcut decât să dezinformeze şi să creeze o barieră legată de dezbaterea publică a legii. Pompierii de pe salvările SMURD sunt aceiaşi care sunt pe maşinile de stins incendii. Sunt interese foarte mari legate de sistemul de urgenţă.
– Foarte puţine persoane ştiu cum funcţionează SMURD
– A fost nevoie de patru ani pentru finalizarea acestui proiect
– De ce s-a implicat Preşedinţia în proiect: unul dintre angajamentele din mandatul meu a fost legat de modernizarea statului. În acest proces a intrat şi noul Cod al Muncii, Legea Educaţiei şi am ajuns şi la Sănătate. A existat o comisie prezidenţială formată din specialişti neutri, dar de mare prestigiu. Preşedintele Comisiei a fost prof. dr. Cristian Vlădescu.
– În Legea Sănătăţii nu scrie nimic de privatizarea SMURD. Legea va fi pusă şi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale

Vezi si

Lege adoptată: Terenurile de sport ale școlilor pot fi folosite de cetățeni în afara orelor ce curs

Deputații au votat, miercuri, un proiect de lege prin care se permite accesul cetăţenilor în …