Friday , April 19 2024

Basescu si Antonescu, la aceeasi masa, pentru dezbaterea Constitutiei

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Senatului Crin Antonescu participă, joi, la Academia Română, la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei. Deşi a onorat invitaţia, şeful statului s-a arătat surprins de iniţiativa tardivă a Academiei de a organiza o asemenea dezbatere şi a criticat cele două comsiii constitituite pentru amendarea legii fundamentale, între care cea parlamentară condusă de Antonescu, spunând că nu se ştie ce vor să schimbe în Constituţie şi nu pornesc de la referendumul din 2009.
Cunoscute fiind tensiunile dintre cei doi, la sosire, şeful statului nu l-a ocolit însă pe liderul PNL şi s-a oprit să-l salute. Cei doi stau la aceeaşi masă, fiind separaţi de preşedintele Academiei Române.
În discursul ţinut în aula Academiei, Traian Băsescu s-a declarat surprins de demersul tardiv al Academiei Române de a organiza o dezbatere pe revizuirea Constituţiei, arătând că “subiectul nu este nou” şi că în 2009 a avut loc un referendum pentru amendarea legii fundamentale.
Băsescu a arătat că referendumul din 2009 trebuie sa stea la baza revizuirii Constituţiei
“Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă în mod direct prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţin cont de actul de suveranitate din 2009, deasupra voinţei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obişnuit să le spunem, că reprezentăm poporul, că acţionăm în numele poporului, dar consider că este timpul să punem egal între vorbă şi faptă”, a spsu preşedintele.
Pe de altă parte, şeful statului s-a arătat critic în privinţa celor două comisii existente, referitoare la modificarea Constituţiei. ” Astăzi s-a constituit o comisie parlamentară, o comisie a societăţii civile şi încă nu ştim ce vor să modifice aceste comisii în Constituţie. Încă nu stim obiectivele, ce vor sa modifice aceste comisii în Constituţie. Cert este că niciuna din entităţile deja anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la referendumul din 2009″, a atras atenţia Băsescu.
Şeful statului a reluat poziţia sa privind modificarea Constituţiei, în sensul celor votate la referendum: trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
“Al doilea obiectiv al Constituţiei a fost clarificarea raporturilor dintre preşedinte şi Parlament. Păcatele Constituţiei nostre vin din neclaritatea unor exprimări din Constitutiei care ar fi putut fi rezolvate prin nişte legi de clarificare. Nu s-a întâmplat. Am rămas cu niste neclarităţi în raporturile dintre instituţii. O altă prevedere din proiectul depus la Parlament este stabilirea procedurii de realizare a referendumului, izbucnite tot din neclarităţi apărute. O altă modificare este legată de reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului în cazul in care sunt respinse doua Guverne, asta pentru a  diminua posibilitatea crizelor politice”, a mai spus Băsescu.
“Cred că orice modificarea de Constituţie s-ar face, orice obiective şi-ar propune, un lucru trebuie înţeles şi în România, şi vă rog să mă credeţi că nu o spun deloc polemic, şi anume acela că nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei. Poţi să ai şi o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituţiei. Orice altă abordare este nedemocratică şi pune sub semnul întrebării existenţa statului de drept. Avem această experienţă, îi suportăm consecinţele şi trebuie să arătăm că am înţeles un lucru fundamental al democraţiei: majoritatea nu este deasupra legii”, a adăugat şeful statului.
“Mi-am menţinut mandatul numai prin aplicarea Constituţiei, altfel de mult nu aş mai fi fost preşedintele României”, şi-a încheiat discursul Traian Băsescu.
Imediat, după discurs, Băsescu a părăsit dezbaterea, fără să asculte şi discursurile celorlaţi invitaţi, inclusiv pe cel al şefului Senatului.
Crin Antonescu este preşedintele actual al Comisiei paralmentare pentru revizuirea Constituţiei.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …