Monday , October 3 2022

Băsescu: Romii sunt cetăţeni UE şi trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi ca ceilalţi cetăţeni europeni

Poziţia României în ce priveşte problematica romilor este clară: în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, ei trebuie să beneficieze de toate drepturile ca şi ceilalţi cetăţeni UE, inclusiv de dreptul la libera circulaţie, dar în acelaşi timp ei, ca orice alţi cetăţeni UE, trebuie să respecte legile statului pe teritoriul căruia se află, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la finalul Consiliului European extraordinar organizat la Bruxelles.

‘În intervenţia mea în reuniunea de azi, dincolo de a-mi manifesta susţinerea faţă de orice cetăţean român, am revenit la ceea ce câştigasem în 2008 şi apoi, în mod mai puţin transparent, am pierdut: în 2008, la intervenţia mea în Consiliu, s-a stabilit elaborarea unei strategii europene pentru integrarea romilor. Nu-mi sunt cunoscute toate mecanismele de la Bruxelles, aşa încât, deşi în concluziile unui Consiliu din 2008 a fost menţionată obligaţia Comisiei ca în primul semestru din 2009 să prezinte această strategie, ulterior această obligaţie s-a pierdut şi astăzi ne întâlnim cu acelaşi fenomen’, a spus Băsescu.
În schimb, un aspect asupra căruia şeful statului român a insistat în Consiliul European de joi şi care a fost reţinut de preşedintele Herman Van Rompuy este acela că îi revine Comisiei Europene obligaţia să elaboreze o strategie la nivel european pentru integrarea romilor.
Preşedintele român a pus accentul pe faptul că o caracteristică a anumitor romi este nomadismul şi în acest context acestora trebuie să li se ofere două lucruri fundamentale – posibilitatea de a câştiga bani prin muncă şi cea de a-şi educa copiii. ‘Prima şi cea mai importantă mi se pare de a le da copiilor de romi nomazi şansa să poată învăţa. Dacă nu găsim formula prin care copiii romilor nomazi să poată învăţa, atunci şansa acestei minorităţi de a se integra este nulă’, a continuat şeful statului român.
Băsescu a mai spus că a avut joi o discuţie lungă şi cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy. ‘Am ajuns la concluzia că problema momentului nu o poate rezolva o a treia parte. Cel mai mare câştig al discuţiei noastre a fost că amândoi înţelegem că este vorba despre romi nomazi şi ne vom întâlni foarte curând pentru a discuta o strategie pentru romii nomazi. Problema punctuală România-Franţa o vor rezolva România şi Franţa şi vă asigur că o vor rezolva cu inteligenţă. (…) Atât eu, cât şi preşedintele Sarkozy am subliniat că nu avem nevoie de o intermediere pentru această chestiune, pentru că o vom rezolva bilateral’, a adăugat preşedintele român.
El a explicat că până acum banii europeni pentru integrarea minorităţii rome au fost alocaţi ONG-urilor, iar în Consiliu au existat voci, inclusiv a şefului statului român, care au atenţionat că banii alocaţi ONG-urilor nu pot rezolva problema romilor nomazi şi că pentru aceasta, cel puţin în faza iniţială, este nevoie de implicarea puternică a statelor.  (Agerpres)

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …