Thursday , March 28 2024

Băsescu: România nu este pregătită să accepte amânarea aderării la spaţiul Schengen

România nu este pregătită să accepte o amânare a datei de aderare la spaţiul Schengen, a declarat preşedintele român, Traian Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times, în care vorbeşte, de asemenea despre rolul României în UE, relaţiile cu Rusia şi R.Moldova, precum şi scutul antirachetă.

Întrebat în legătură cu perspectivele aderării la spaţiul Schengen, Băsescu a declarat că este convins că ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. El a adăugat că România ar vrea “ca tratatul să fie aplicat, ceea ce înseamnă că nu suntem pregătiţi să acceptăm o amânare a datei aderării la spaţiul Schengen”.
” Dacă unele ţări au dubii, le invităm politicos – deoarece România va furniza 2.070 de kilometri de graniţă UE – să participe, cu poliţie de frontieră din alte ţări, să fie împreună cu noi la graniţă, supraveghind procesul. Dar nu să blocheze accesul României în zona Schengen “, a declarat preşedintele român, potrivit transcriptului interviului publicat de Financial Times în ediţia electronică. El a explicat că acest lucru nu înseamnă însă că România vrea ca aceste ţări să contribuie cu resurse.
Întrebat cum vede rolul sau locul României în cadrul UE, având în vedere că unele ţări o văd ca fiind mai apropiată de Statele Unite, Traian Băsescu a declarat că Bucureştiu are “relaţii excelente cu Statele Unite”. “Poate WikiLeaks va demonstra acest lucru – nu ştiu ce este în telegrame, vom vedea! Dar în primul rând, ne considerăm europeni. De când am aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, nu am făcut nimic care să sugereze că nu suntem nişte europeni excelenţi”, a argumentat preşedintele român.
El a explicat, de asemenea, că după aderarea la UE, România şi-a schimbat politica externă, concentrându-se pe resursele diplomatice din zona Caspică şi a Asiei Centrale, pentru a “deschide această uşă pentru Uniunea Europeană”. “Ne-am asumat responsabilităţi mari. Faptul că am reuşit să obţinem acorduri cu Azerbaidjanul şi Georgia pentru proiectul AGRI (Azerbaijan Georgia Romania Interconnection) – posibilitatea de a transfera gaz din Azerbaidjan către Europa – este o dovadă că avem o oarecare eficienţă în această regiune”, a adăugat el.
Referindu-se la posibila unire a României cu R.Moldova, Băsescu a afirmat că “politicienii nu pot face acest lucru”. “Obiectivul nostru politic este să sprijinim R.Moldova să devină o ţară UE”, a explicat el, adăugând că “dacă este să se întâmple ceva mai mult, acest lucru nu poate fi decis de politicieni, ci va fi decis de popor”.
Întrebat dacă moldovenii se consideră români, Băsescu a declarat că “în R.Moldova, spiritul de unificare nu este foarte activ”. “Nici aici, în România, spiritul de unificare nu este extrem de activ”, a adăugat el.
În privinţa relaţiei cu Rusia, preşedintele român a evocat o “lipsă de încredere între Bucureşti şi Moscova”, adăugând că “va fi nevoie probabil de o lungă perioadă de timp pentru ca (cele două ţări) să înceapă să aibă încredere una în cealaltă”.
Totodată, referindu-se la scutul american antirachetă, preşedintele român a declarat că are o abordare simplă: “nu poţi privi către viitor fără să ai securitatea garantată”. “Poate este o lecţie a istoriei noastre. Am supravieţuit aici între trei imperii: Imperiul Otoman la sud, Imperiul Austro-Ungar la vest şi Imperiul Rus la est. Pentru noi, securitatea este un lucru esenţial”, a explicat el, adăugând că “priveşti securitatea în alt fel atunci când graniţele tale sunt la Marea Neagră”.
Preşedintele român a insistat că aceasta este o decizie care îi aparţine României. “Evenimentele din Georgia demonstrează că se poate întâmpla ceva în orice moment. Avem Transnistria la câţiva kilometri de graniţă. Nu ne putem asuma niciun risc cu privire la securitatea noastră”, a adăugat Băsescu.
Întrebat care este atitudinea sa faţă de problema romilor şi măsurile luate de Franţa în acest an, Băsescu a declarat că România îşi “asumă în totalitate responsabilitatea pentru cetăţenii săi”. “În acelaşi timp considerăm că România a intrat în UE nu numai cu medicii săi, care sunt foarte apreciaţi în Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie. Nu numai cu specialiştii în IT, care pleacă din România, alături de medici. Am intrat şi cu minoritatea romă. Şi am fi bucuroşi dacă de fiecare dată când preşedintele (francez Nicolas) Sarkozy trimite înapoi un rom să trimită şi un medic sau un specialist în IT. Dar acest lucru nu se întâmplă şi mi-ar plăcea să cooperăm cu Franţa în găsirea unei soluţii”, a afirmat el.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …