Basescu respinge superimunitatea parlamentarilor: Statutul deputatilor si senatorilor, retrimis in Parlament

reportersite
04 februarie 2013, 16:17

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis, luni, la Parlament, statutul deputaţilor şi senatorilor, cerând reanalizarea unor prevederi.

Preşedintele a subliniat recent că, dacă va decide să retrimită legea la Parlament pentru clarificări, nu va face acest lucru pentru „a şicana pe cineva”, ci datorită experienţei pe care o are de a lucra cu Uniunea Europeană.

Întrebat dacă are de gând să conteste Statutul parlamentarilor la CCR, având în vedere că opoziţia nu o mai poate face, deoarece a fost depăşit termenul, Traian Băsescu a răspuns: „Opoziţia pierde în toate oportunităţile de a face opoziţie, dar deocamdată îl am în analiză şi luni voi lua o decizie dacă promulg această lege, dacă o trimit înapoi la Parlament sau dacă o trimit la Curtea Constituţională”.

„Se lucrează la analiză, e o analiză foarte atentă, pentru că nu putem contesta înscrisurile din Constituţie. Ce e scris în Constituţie trebuie respectat. Pe de altă parte, trebuie văzut dacă mecanismul propus de Parlament nu creează confuzii în modul de abordare şi nu obstrucţionează justiţia”, a adăugat preşedintele.

„În ceea ce priveşte trimiterea înapoi, eventual, nu ştiu dacă asta voi face, chiar după ce terminăm conferinţa de presă o să intru în discuţii cu toată analiza, să ştiţi că de cele mai multe ori Parlamentul a ţinut cont de observaţiile pe care le-am făcut fie că au fost pe constituţionalitate sau pe oportunitate. Deci, nu cred că au vreun motiv să nu ţină cont, având în vedere că, dacă eventual voi trimite legea înapoi pentru clarificări, o trimit datorită experienţei pe care am dobândit-o în a lucra cu UE, nu de dragul de a şicana pe cineva”, a mai declarat şeful statului.