Friday , September 22 2023

Basescu respinge legea care restrictioneaza cumpararea de terenuri agricole

basescu

Presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare legea privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan.
Presedintele Traian Basescu, a semnat marti, cererea de reexaminare asupra Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii – cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Agriculturii in scopul restrictionarii cumpararii terenurilor de catre persoanele fizice, in contextul liberalizarii pietei terenurilor agricole din Romania de la 1 ianuarie 2014.
Legea prevede infiintarea unei autoritati aflate in subordinea premierului Victor Ponta, care va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole.
In comunicatul citat, presedintele sesizeaza existenta unor prevederi contradictorii care “pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi”, precum si a unor reglementari neclare cu privire la nationalitatea persoanelor juridice carora li se aplica legea.
De asemenea, “legea nu ofera criteriile prin care aceste persoane pot face dovada calitatii de agricultor, Art. 25 din lege prevazand ca se vor elabora norme metodologice pentru aplicarea legii. Apreciez oportun ca aceste criterii sa fie prevazute in cuprinsul legii, iar nu intr-un act normativ inferior legii”, se mai precizeaza in comunicat.
In ceea ce priveste Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, Basescu subliniaza ca atribuitia privind verificarea procedurii legate de dreptul de preemptiune, atribuita acesteia prin legea de fata, ar trebui sa fie conferita unei alte autoritati.
Pentru a se evita un blocaj in ceea ce priveste tranzactiile care au ca obiect vanzarea-cumpararea de terenuri agricole extravilane, presedintele considera ca ar trebui sa se prevada ori ca legea va intra efectiv in vigoare la data aprobarii prin hotarare a Guvernului a normelor metodologice.
“Legea trebuie sa prevada si procedura de urmat in cazul in care dreptul de preemptiune nu este exercitat de catre beneficiarii legali, iar vanzatorul terenului, pe piata libera, primeste o oferta de pret mai mica decat cea din oferta de vanzare a terenului agricol extravilan facuta la momentul declansarii procedurii de vanzare”, se mai arata in comunicat.

Vezi si

Flagrant. Un farmacist dintr-un lanț cunoscut vindea mii de pastile cu Fentanil și Oxicodonă și fiole cu morfină pe piața neagră

Procurorii DIICOT au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București, într-o …