Friday , February 3 2023

BĂSESCU: Nominalizările pentru Buget şi Cultură, NEPOTRIVITE. Îl rog pe Ponta să se mai gândească. N-as vrea ca ministrul Culturii sa fie urmarit de povestile cu copii bipezi

basescu

Traian Băsescu a declarat, vineri, referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcţiile de ministru al Culturii şi ministru delegat al Bugetului, că sunt “nepotrivite”. Preşedintele a mai subliniat că nu le respinge şi aşteaptă alte propuneri de la Victor Ponta.
Principalele declaraţii ale preşedintelui:
Legat de nominalizările premierului pentru Buget şi Cultură. Eu le consider nepotrivite. Ceea ce nu înseamnă că astăzi le-am şi respins.
De ce le consider nepotrivite? La Cultură, Rozalia Biro. De la dânsa am aflat că nu are niciun biped în familie şi că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă complicată de înţelegere a limbii române. Ministerul Culturii nu e un minister care are mulţi bani, dar lucrează cu intelectualitatea din România. Cultura românească este 90% o cultură de limbă română. Am apreciat foarte mult miniştri ca Marko Bela sau Kelemen Hunor. Nu este vorba despre o observaţie făcută unui ministru care provine din minoritatea maghiară, dar nu aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi. Exprim rezerve faţă de această nominalizare.
Nu sunt adeptul ideii că fiecare minister trebuie să aibă în frunte un specialist în domeniu. Nu o să am nimic împotrivă ca la Sănătate să fie un economist. Când vorbim despre Cultură, unde ministru e în contact cu elita culturală a ţării, cred că o legătură cu această elită să existe.
Mi se pare nepotrivită desemnarea de la Buget. Cea mai complexă experienţă a lui Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Singurul calcul economic de acolo e valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult. Cred că domnul Manda nu e potrivit pentru această funcţie. Încerc să îmi imaginez discuţia cu FMI, UE şi BM cu cei doi miniştri, Petrescu şi Manda. Vă rog să mă credeţi că nu sunt într-o situaţie plăcută. Vă asigur că am făcut toate eforturile să înţeleg logica desemnărilor.
Sunt de acord cu promovarea tinerilor şi am făcut-o. Mulţi au confirmat: Sulfina Barbu, Elena Udrea. Dar să punem Finanţele într-o astfel de situaţie e o mare eroare.
Pentru că nu au existat condiţii să discut cu premierul înainte de nominalizări, transmit rugămintea că până miercuri să se gândească la alte soluţii. Guvernul nu e o instituţie în care să faci încercări pe Cultură şi Buget. Apelul meu este ca domnul premier Victor Ponta să se uite către alţi tineri pentru că avem riscul să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern.
O să mă întrebaţi de ce nu îi resping pe cei doi. Există riscul să facă două nominalizări mai proaste. Aş vrea să rezolvăm această problemă într-un mod în care să fie o îmbunătăţire. Sper ca premierul să discute cu UDMR pentru că au foarte mulţi oameni de cultură care i-ar putea reprezenta cu cinste.
Nu resping propunerile deocamdată. Aştept până marţi, miercuri.

Vezi si

Ministrul Mediului: Trebuie să avem o reglementare specială pentru Via Transilvanica. Va dura câteva luni

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că în câteva luni cel …