Thursday , March 28 2024

Băsescu: N-am convingerea că politicienii îşi pot convinge popoarele legat de Statele Unite Europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că nu are certitudinea că actualii oameni politici europeni îşi pot convinge popoarele că Statele Unite ale Europei nu le afectează tradiţiile, cultura şi individualitatea.
Declaraţiile preşedintelui la TVR:
Despre situaţia din Libia : Gaddafi nu mai are nicio legitimitate ca şef al statului după ce au murit atâţia oameni. Nu cred că va mai rezista mult timp şi în acelaşi timp nu cred că va ceda negociat. Dacă pleacă, e un sfârşit rezonabil. Dacă va fi un război civil pentru încă un an de acum înainte, nu e bine.
Nu-mi plac spectacolele de la DNA. Una e ancheta şi alta e show-ul. Am avut o discuţie cu şeful DNA în acest sens, i-am spus punctul meu de vedere.
Despre ipoteza numirii lui Patriciu ca premier: Luaţi slugoii de pe la TV obişnuiţi să primească bani de la el şi să-i întrebaţi când a dat dispoziţie să lanseze zvonul. Sunt sătul de flaşnetele ba ale lui Patriciu, ba ale lui Voiculescu, ba ale lui Ghiţă, ba ale lui Vântu. Cum vă imaginaţi că este posibil să fac eu asemenea desemnare?
Despre alegerile din Neamţ şi Baia Mare: Reiese un singur lucru: USL este şi va fi un eşec electoral. Ori de câte ori PSD şi PNL pierd alegerile, alegerile sunt fraudate. Dumnezeu cu ei şi cu minciuna asta! Dar asta nu le scuză performanţa proastă şi niciun român nu o să creadă la nesfârşit cum, când ei pierd, sunt furaţi.
Despre votul uninominal: E mult prea multă incorectitudine cu votul uninominal compensat. Şansa ţării e să-şi reducă cheltuielile sociale şi pe cele de funcţionare a statului. Avem 54 de programe sociale şi trebuie să rămână 9. Trebuie să redimensionăm statul şi asta înseamnă reorganizare administrativă.
Despre demisia lui Cseke Attila: Cred că a făcut bine că a plecat. A cheltuit mulţi bani în funcţia de ministru al Sănătăţii. Am avut o discuţie cu actualul ministru înainte de a depune jurământul. S-au stabilit nişte priorităţi pe termene. Asta a fost şi discuţia, nu îi primesc jurământul dacă nu respectă acele termene.
Despre afirmaţiilor lui Ponta conform cărora Băsescu îşi protejează sponsorii din campanie, împotriva intereselor României : Este un om atât de imatur încât îmi e şi jenă să răspund. Voi ajunge să întreb cine este Ponta. Este un imatur. Cum poate să spună asta despre preşedintele statului? Nu trebuie să luăm în serios un om imatur. Vă pot garanta că eu ca şef de stat nu am avut nicio finanţare de la Gabriel Resources.
Despre proiectul Roşia Montană: Acum susţin proiectul mai mult ca oricând, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Dacă vă uitaţi ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani, preţul aurului a crescut de la 620 de dolari uncia la 1890 de dolari. O diferenţă de 1.270 de dolari cu perspectiva creşterii până la 2.300 – 2.400 de dolari anul acesta. Eu aş vrea să vad începută exploatarea aurului la Roşia Montană. Sunt oameni cu puncte de vedere diferită legată de acest proiect. Unii de dragul ecologiei, alţii că vor fi acoperite deficitele din bugetul de stat. Ca şef de stat, trebuie să-mi păzesc ţara. Trebuie să ducem aur în BNR. Lucrările la Roşia Montană trebuie să înceapă în curând. Trebuie să ieşim din demagogie. Nimic nu e mai important în ziua de astăzi decât crearea locurilor de muncă. Nu mai putem să ne amăgim că o să vină străinii. România va mai avea în curând două exploatări de aur, cu companii româneşti.
Este clar că Europa trebuie să aibă forţa de a adopta soluţia politică corectă. Eu sunt un atlantist, dar în faţa realităţii nu pot să spun că vreau un parteneriat cu SUA ca şi cum nu am trăi în Europa. Europa are o mare problemă acum.
Sună rău că TVA-ul nu mai e stabilit de guvernul României, ci la Bruxelles, că va fi o cotă unică de 20%, nu de 16%. Sună extrem de rău acum pentru orice om din România. Şi totuşi, va trebui să înghiţim această pastilă dacă vrem ca Europa să fie viabilă în faţa procesului de globalizare. Poate opinia mea e greşită, poate e prea mult şi prea devreme lansată, dar am obligaţia să spun concluziile la care Preşedinţia a ajuns. Ce se va întâmpla mai departe nu depinde de România. Noi putem fi parte din decizie, în niciun caz nu putem influenţa decisiv o astfel de decizie – este responsabilitatea Franţei şi Germaniei în primul rând”
Marea problemă este dacă avem în momentul de faţă, la nivel european, liderii politici care să convingă popoarele că asta este soluţia. Răspunsul meu este îndoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea că oamenii politici de astăzi au forţă să-şi convingă popoarele că realizarea Statelor Unite ale Europei nu le afectează cultura, tradiţiile, personalitatea fiecărui popor. Nu cred că în momentul de faţă această generaţie de oameni politici poate să convingă popoarele. Probabil că politicienii ar duce-o la fel de bine şi într-o Europă unită şi într-o Europă individualizată, şi în Statele Unite ale Europei şi în Europa aşa cum este ea acum. Oamenii politici vor trebui să ia această decizie (…) în maxim 2-3 ani. Dacă nu o vor lua şi nu se va trece la o complementare a procesului de unificare, nu numai monetară, dar şi fiscală, dincolo de trei ani s-ar putea să fie prea târziu.
România nu renunţă la obiectivul de a intra în zona euro în 2015. Un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv politicile monetare, dar şi cele fiscale. Nu ştiu dacă este soluţia pe care poporul român şi clasa politică o va adopta. O astfel de decizie nu poate fi luată decât printr-un referendum.
Cedarea de suveranitate – Prin Pactul de stabilitate ne obligăm la anumite repere în bugetele naţionale. Prin EUROPACT suntem obligaţi să ne aşezăm cheltuielile până în 2020 pe nişte fire pe care trebuie să le urmăm. Dacă nu o facem, suntem taxaţi.
Despre Statele Unite ale Europei: Nu este o soluţie nouă, ea a mai fost discutată. Este un moment de criză şi cu riscul de a se reveni în recesiune. În 2, 3 ani trebuie create Statele Unite ale Europei. Statele trebuie să îşi pună problema să înfrunte efectele globalizării în partea lor negativă. Statele trebuie să se gândească cum pot face faţă. Statele trebuie să aibă posibilitatea de a da confort celor care deţin banii, capitalul, că le poate da şi banii înapoi. Ne confruntăm cu o criză de încredere a deţinătorilor de capital în guverne.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …