Thursday , November 30 2023

Basescu le-a multumit presedintilor Iliescu si Constantinescu pentru eforturile integrarii in NATO

Traian Băsescu le-a mulțumit miercuri tuturor celor care au contribuit la integrarea României în NATO, cu ,,menționarea specială” a meritelor foștilor președinți ai României Emill Constantinescu și Ion Iliescu.
,,Permiteți-mi în încheiere să îi felicit aici pe toți cei care au contribuit la această realizare a României, cu menționarea specială a meritelor președintelui Emil Constantinescu și a președintelui Ion Iliescu, pe cei care luptă în teatrele de operațiuni și în misiunile alianței, să-i felicit pe toți românii la 10 ani de la invitarea noastră oficială în spațiul euro atlantic. Vă mulțumesc”, a spus președintele țării la ceremonia prilejuită de împlinirea a 10 ani de la invitarea României la NATO.
La rândul său, Emil Constantinescu a susținut că au fost câteva momente în timpul mandatului său pe  care le consideră ,,pietre de hotar” pe drumul integrării României la NATO. ,,Au fost câteva momente în timpul mandatului meu pe care le consider pietre de hotar pe drumul integrării în NATO. Este vorba de nominalizarea României la summitul NATO de la Madrid (…), și de asemenea renominalizarea României pe primul loc pentru integrarea în valul doi la summitul NATO aniversar de la Washington”, a punctat el.
,,În același timp a existat un preț extrem de dificil pe care poporul român l-a plătit pentru reformele asociate acestui proces. În primul rând aș vrea să apreciez solidarittea la fel, fără precedent a tuturor forțelor politice în jurul acestui proiect. Și nu o solidaritate declarativă, ci o solidaritate care a avut loc în momentul unor decizii dificile, sau atunci când mineriadele au pus în pericol sistemul democratic român și numai această solidarizare rapidă a tuturor forțelor politice din România a permis ca în acel moment să avem prima aflare deplină a proeminenței legii și a capacităților instituților de a apăra ordinea de drept”, a completat fostul președinte al țării.
El a mai spus că dacă există ,,un sens profund” pe care ar trebui să îl deducem cu ocazia aniversării a 10 ani de la invitarea țării la NATO este faptul că nu greutățile produc dificultăți pentru o națiune, ci lipsa unui proiect istoric, și lipsa unei solidarități a tuturor forțelor politice active ale națiunii noastre. ,,Dacă există un sens profund pe care putem să îl deduccem cu ocazia acestei aniversări este după părerea mea faptul că nu greutățile produc dificultăți pentru o națiune, ci lipsa unui proiect istoric, lipsa unei solidarități în jurul unui proiect. Și cred că acum modul în care noi putem să omagiem cel mai bine, să aniversăm cel mai bine acest eveniment este acela de a crea un nou proiect istoric pentru România, capabil să solidarizeze toate forțele active ale națiunii noastre”, a opinat Emil Constantinescu.
De asemenea, Ion Iliescu a declarat că din 1989 două obiective strategice de politică externă au dominat întreaga politică a României și a unit toate forțele politice, și anume intrarea în UE și aderarea la NATO. ,,Cred că este semnificatică această amintire a unui moment în devenirea noastră de după 1989, pentru că pe lângă probleme de fond ale transformărilor pe care le-a cunoscut societatea românească în acest timp, două obiective strategice de politică externă au dominat întreaga noastră politică și au unit toate forțele politice: integrarea în UE, integrarea în NATO (…)”, a punctat pesedistul.
Reuniunea de la Praga a fost în sine un moment politic cu o semnificaţie deosebită. Atunci am participat cu o delegaţie, cu Adrian Năstase premier, cu Mircea Geoană, Ioan Mircea Paşcu, reprezentanţii Guvernului şi am semnat aderarea noastră la NATO. Apoi, ne-am întors la Bucureşti, la mitingul la care a participat şi preşedintele SUA, George Bush, când a rămas în memorie apariţia curcubeului. A fost o zi ploioasă în timpul mitingului nostru de consemnare a acelui moment şi a apărut curcubeul. Când m-am dus în vizită la Casa Albă era fotografia cu curcubeul de la Bucureşti. Aşa a şi rămas în memorie – curcubeul de la Bucureşti care a marcat intrarea noastră în NATO”, a amintit Ion Iliescu.

Vezi si

Lista medicamentelor, unele banale, care pot influența testul antidrog folosit de polițiștii rutieri

Mai multe tipuri de tratamente pot afecta capacitatea de a conduce masina și pot pozitiva …